Taxa auto se schimbă din nou!

0

Timbrul de mediu s-ar putea transforma in impozit anual, insa aceasta modificare ar reprezenta o bomba sociala pentru soferii romani, care nu isi schimba masina prea des.

Deputatul UDMR, Jozsef Moldovan, initiatorul proiectului care are parte de sustinerea tuturor partidelor, a transmis ca scopul este aplicarea principiului „poluatorul plateste”, care nu e respectat prin actele legislative actuale, potrivit Profit.ro.
Ideea este ca impozitul anual va fi mai mic la inceput, iar apoi va creste gradual, in baza faptului ca o masina mai veche polueaza mai mult.
Este luat in calcul un coeficient care tine cont de durata medie de folosire a unei masini, care ar fi de 15 ani, pe baza datelor Registrului Auto Roman.
Initiatorul sustine ca va fi descurajata achizitia de masini vechi, poluante, iar proprietarii nu isi vor mai inmatricula autovehiculele in tarile vecine Romaniei, unde nu sunt cerute astfel de taxe sau suma de plata este mai mica.
Taxa de poluare, indiferent sub ce forma a fost promovata in ultimii ani, a facut mai mult rau decat bine industriei auto romanesti si parcului auto, sustin analistii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit risk management.
„Inca din momentul primei taxe, am spus faptul ca nu respecta legislatia europeana, pentru ca introduce discriminari intre proprietarii de masini si blocheaza liberul trafic al marfurilor in UE. Dincolo de sumele incasate de statul roman, care ar fi trebuit sa fie folosite pentru dezvoltarea infrastructurii – lucru care nu s-a intamplat – taxa de poluare a facut mai mult rau decat bine parcului auto.
Multi dintre romani au profitat de legislatia plina de lacune si au inmatriculat masinile in Bulgaria sau au cumparat masini second-hand la care, in mod paradoxal, taxa a fost mai mica. Astfel ca Romania s-a umplut din nou de rable, iar nivelul de poluare a crescut”, se arata intr-o declaratie remisa Ziare.com.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.