Frontul Național al lui Marine Le Pen , umilit în turul II

Extrema dreaptă franceză a pierdut duminică al doilea tur al alegerilor regionale, nereușind să obțină victoria în niciuna dintre cele 13 regiuni, în pofida unui succes istoric înregistrat în primul tur, arată sondajele publicate la ieșirea de la urne, transmite AFP.

După ce a obținut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 28% la nivelul întregii țări, Frontul Național condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câștige măcar câteva regiuni ale Franței, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiționale acuzate că nu au soluții în fața crizei economice și că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie.

Pentru a zădărnici victoria Frontului Național, Partidul Socialist și-a retras candidații din două regiuni, preferând ca acestea să fie câștigate de opoziția conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.

Una dintre acestea este chiar regiunea Nord Pas-de-Calais Picardie, unde a candidat Marine Le Pen, ea obținând, conform unui sondaj, 42% din voturi, cu numai două puncte procentuale mai mult ca în primul tur. Scrutinul din această regiune a fost câștigat de fostul ministru conservator Xavier Bertrand, care a fost votat de 57,7% dintre alegători.

Pe ansamblul țării, rata prezenței la urne a fost de circa 60%, cu 10 puncte procentuale peste cea din primul tur.

Secțiile de vot s-au deschis duminică, în Franța, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor regionale. Ultima competiție electorală înaintea alegerilor prezidențiale din 2017 și în care Frontul Național (extrema dreaptă) are șanse sporite, pentru prima dată, să câștige în una sau mai multe regiuni.

Pentru acest scrutin care se desfășoară sub stare de urgență, la o lună de la cele mai sângeroase atentate comise în Franța (soldate cu 130 de morți și sute de răniți), 45,3 milioane de alegători sunt chemați să aleagă conducerea în 13 regiuni din Franța metropolitană, potrivit Agerpres.

La primul tur, pe plan național, extrema dreaptă s-a situat pe primul loc, înaintea partidului Republicanii și a stângii, aflată la putere în Franța. Scrutinul din 6 decembrie a fost marcat de o rată de absenteism de 50,09%.

La deschiderea secţiilor de votare din Palatul Bursei, pe celebrul bulevard Canebière din centrul Marsiliei, rarii alegători insistau asupra necesităţii de a-şi „face datoria de cetăţeni” într-o regiune în care FN s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, duminica trecută, informează Mediafax.

„Eu votez în interesul familiei şi nu voi ascunde că vreau să opresc FN”, a declarat Issa Kouyate, în vârstă de 59 de ani, un francez de origine senegaleză.

Maurice, în vârstă de 63 de ani, era la fel de hotărât. „În primul tur nu credem că o să iasă chiar aşa. Speram la o mobilizare republicană după atentate”, a declarat el, zâmbind îngrijorat.

Alţii speră, din contră, să le dea o lecţie politicienilor – şi anume votând cu FN. „Am fost să votez ca să-i învăţ minte pe politicieni. Am votat-o pe blonda (Marion Maréchal-Le Pen)”, a declarat Fabienne, în vârstă de 60. În pofida faptului că a recunoscut că nu se regăseşte în întregime în programul FN, „este vorba despre regionale, nu va fi cine ştie” dacă regiunea va trece la extrema dreapta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.