Situația dintre Rusia și Turcia, tot mai tensionată!

0

O corvetă, echipată cu rachete, din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, și o navă de patrulare a Gărzii de coastă ruse au forțat un vas sub pavilion turcesc să-și schimbe cursul după ce acesta tăiase calea unui grup de vase ce tractau două platforme petroliere aparținând companiei Cernomorneftegaz din Crimeea, relatează RIA Novosti și TASS, citând surse ale companiei.

Două instalații de foraj, aparținând Cernomorneftegaz, au fost transferate de la un zăcământ de gaze din zona Odesei (sudul Ucrainei) în apele teritoriale ale Rusiei, indică agențiile ruse de presă.

Moscova susține că nava comercială sub pavilion turcesc nu a dat prioritate vaselor-remorcă, cărora a fost pe cale să le taie drumul, și atunci a fost forțată să-și schimbe cursul, întrucât a creat în mod deliberat un caz de urgență.

Căpitanul navei turcești nu ar fi răspuns la apelurile prin radio ale navelor ruse, mai susține Moscova.

Acest incident survine după ce duminică un distrugător rusesc a tras focuri de avertisment la adresa unui pescador turcesc cu care era pe cale să intre în coliziune în Marea Egee. Aceste incidente sporesc tensiunile dintre Turcia și Rusia în condițiile în care cele două țări traversează cea mai gravă criză diplomatică de la sfârșitul Războiului Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât la 24 noiembrie de aviația turcă.

Compania ucraineană de gaze Cernomorneftegaz a ajuns sub controlul Rusiei după anexarea Crimeii în martie 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.