Viorel Ghelasă, management performant la Direcția Silvică Bacău!
Domnule Director, Ghelasă Viorel, spuneți-ne, în primul rând, câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea profesională a dvs…
La intrebarea dvs. m-aș limita la enumerarea unor calități pe care trebuie să le aibă un director, care să-i asigure succesul în activitatea managerială, și anume: măsură în toate, echilibru, un nivel profesional corespunzător și poate în primul rând știința de a lua decizii corecte, mai ales în ceea ce privește oamenii, cărora întotdeauna trebuie să li se ofere un exemplu personal privind comportamentul.
Care a fost starea de lucruri găsită în momentul preluării funcției și cum a evoluat, din punctul de vedere al managementului și profitului, Direcția Silvică Bacău în aceasta perioadă?
Direcția Silvică Bacău și-a orientat constant activitatea în direcția promovării unei silviculturi ecologice, care să se reflecte în toate aspectele muncii noastre, prin definirea mai clară a rolului polifuncțional al pădurii, a amplificarii permanente a funcției de protecție a pădurii (în prezent acestea reprezintă 37% din totalul suprafeței de pădure), extinderea tratamentului de conservare a pădurii și a celor cu regenerare sub masiv.
Dacă ne referim la indicatorii care fac „tabloul de bord” al activității am putea desprinde unele concluzii pozitive și anume realizarea tuturor indicatorilor tehnici și economici (realizarea unei cifre de afaceri de 109%, regenerarea naturală și artificială pe 658 ha, executarea lucrărilor de îngrijire a arboretelor tinere pe 5130 ha, a lucrărilor de protecție împotriva dăunătorilor – 1,6 mil.lei) și, nu în ultimul rând, desfășurarea unei activități profitabile (9,5 mil.lei, profit în anul 2015).
Care au fost principalele proiecte demarate de Direcția Silvică Bacău, sub conducerea dvs?
Datorită condițiilor specifice actualei perioade, preocuparea de bază a conducătorilor de unități silvice este aceea de realizare a indicatorilor de performanță managerială. O astfel de abordare este cel puțin incompletă pentru silvicultură și nu dă întreaga măsură a activității, mai ales în ce privește laturile calitative.
De aceea, conducerea Direcției Silvice Bacău și-a propus și realizat alături de monitorizarea permanentă a indicatorilor tehnici și financiari și acțiuni cu accent deosebit pe coordonarea, îndrumarea și verificarea permanentă a lucrărilor silvice executate, în vederea creșterii nivelului calitativ al acestora.
Cum caracterizați relația/colaborarea pe care o aveți cu celelalte instituții din județ?
Constatăm, mai ales în ultima perioada, o preocupare mai mare a factorilor de decizie, a organelor de specialitate, a mass-media, în privința grijii pentru protecția pădurii.
Este îmbucurător faptul că aceste preocupari își au originea în îngrijorarea cetățenilor, a mediilor mai instruite și în special a tineretului și copiilor.
Integritatea fondului forestier național nu poate fi rezolvată numai cu forțele de care dispune Direcția Silvică Bacău, ci avem o permanentă colaborare și cu alți factori de decizie: foruri locale, sprijinul Regiei Naționale a Padurilor – Romsilva, programe de colaborare cu Poliția și Jandarmeria.
Despre ce buget anual vorbim în 2015 în cazul Direcției Silvice Bacău și care sunt direcțiile prioritare în care se îndreaptă acest buget?
În mod practic, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs, reprezintă un mecanism complex de fapte și acțiuni care au ca scop realizarea „in integrum” a obiectivelor și liniilor directoare de acțiune ce se găsesc în „Planul de management al Directorului general al R.N.P. – Romsilva” în strictă concordanță cu legislația specifică în domeniu.
Din punct de vedere al cifrelor, pentru anul 2015, vorbim de o cifră de afaceri ce va depăși 95 de milioane lei și un profit brut de 9,5 milioane lei.
Ce soluții vedeti pentru reducerea defrișărilor și a furtului de lemn din pădurile județului? Care sunt acțiunile, concrete, întreprinse de Direcția Silvică Bacău în perioada mandatului dvs., în această direcție?
Principiul care a stat la baza organizării activității de pază pentru limitarea tăierilor ilegale s-a fundamentat pe acțiuni cu rol preventiv, prin identificarea la nivelul ocolului silvic a zonelor cu infracționalitate ridicată, patrulări permanente în teren prin personalul direcției silvice și a echipelor de jandarmi și politie.
Efectul abordării acestui mod de lucru a fost pozitiv, conducând la scăderea sau chiar eliminarea pagubelor produse din tăierile ilegale în zonele în cauză.
Care este, domnule director, principala problemă cu care se confruntă Direcția Silvică Bacău?
Păstrarea pădurilor din județul Bacău, cel puțin în limita transmisă de generațiile anterioare de silvicultori, a biodiversității forestiere în acest colț de rai al Carpaților Orientali. Este o sarcină grea, complexă și de durată, dar și de mare răspundere pentru specialiștii băcăuani.
Putem vorbi în perioada mandatului dvs. de o creștere a sancțiunilor administrative în Direcția pe care o conduceți?
Caracteristica activității din silvicultura este dispersia mare a locurilor de muncă, ceea ce conduce la selectarea oamenilor pe principiul ca aceștia să aibă un puternic autocontrol, să posede aptitudini fizice și capacitatea de a decide singuri într-o multitudine de situații.
În silvicultură impunerea disciplinei a constituit dintotdeauna un obiectiv prioritar care a produs efecte benefice sistemului.
Cu toate preocupările noastre, pe latura selectării, perfecționării, motivării angajaților, la un sistem atât de vast, este practic imposibil să nu apară și cazuri de indisciplină sau de încălcare cu vinovăție a îndatoririlor de serviciu stabilite conform fișei postului.
Aplicarea de sancțiuni disciplinare a salariaților din cadrul Direcției Silvice Bacău a scăzut constant în ultimii ani, de la un număr de 82 sancțiuni aplicate în 2012 la 69 sancțiuni aplicate în 2015.
Despre ce profit putem discuta la finele anului 2014 în cazul Direcției Silvice Bacău? Dar în 2015?
Direcția Silvică Bacău desfășoară o intensă activitate economică destinată să asigure suport material gospodăririi pădurii și efectuarea la timp a lucrărilor tehnice, plății la termen a furnizorilor și virarea obligațiilor financiare către bugetul de stat și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Prin punerea în circuitul economic a tuturor resurselor materiale aflate la dispoziția Direcției Silvice Bacău, în condiții de maximă eficiență economică, s-a obținut un profit anual de aproximativ 9 mil. lei, valoarea realizată fiind peste cea programata de 8,5 mil.lei.
Cât de greu este, până la urmă, să conduci una dintre cele mai mari Direcții Silvice din țară?
Direcția Silvică Bacău și-a creat în timp un sistem de lucru funcțional și o cultură organizațională specifică domeniului, facilitând gestionarea activității curente de către conducătorul unității.
Dacă ținem seamă de faptul că problemele silviculturii tind să iasă din cadrul strâmt al preocupărilor, numai a silvicultorilor, și că pădurea constituie unul din factorii principali de mediu, fiind integrată într-un concept mai larg dacât cel de până acum, consider că răspunderea unui director este uriașă.
Este necesar, în aceasta perioadă, de un efort de regândire a problematicii din silvicultură, de concepte noi, de abandonare a unor idei revolute, apropiindu-ne astfel de modalitatea de rezolvare a acestora în țările avansate din Europa.
Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim la un pachet de măsuri prin care să facem activitatea noastră mai cunoscută și mai vizibilă în rândul opiniei publice.
Un interviu realizat de Iulian Badea