BNR, acuzată că dezinformează Președinția

0

Deputatul PNL Daniel Zamfir afirmă, într-o scrisoare deschisă transmisă, miercuri, Administrației Prezidențiale, în calitate de inițiator al legii dării în plată, că o serie de informații lansate public de către oficiali ai Băncii Naționale și ai mediului bancar cu referire la potențialii beneficiari vizați de acest act normativ sunt „contradictorii și manipulatorii”.

„Prin această scrisoare mi-am propus să demontez punct cu punct argumentele invocate de către reprezentanții BNR și ai băncilor, constatând totodată faptul că multe dintre informațiile lansate de către aceștia sunt contradictorii și manipulatorii”, afirmă deputatul PNL.

Zamfir susține că BNR a refuzat de-a lungul timpului să facă public numărul real de credite cu ipotecă, scrie Agerpres.”Asta pentru că numărul real ar trebui să includă și creditele neperformante scoase din bilanțuri și creditele externalizate și pe cele vândute. Am constatat din datele publice comunicate de către oficialii BNR neconcordanța cifrelor prezentate referitoare la numărul contractelor de credit cu ipotecă și a celor externalizate. Am făcut o analiză pe baza acestor date, iar concluziile ei se regăsesc în scrisoarea transmisă Administrației Prezidențiale”, spune deputatul PNL.

El își exprimă totodată îngrijorarea cu privire la faptul că „Banca Națională a României nu cunoaște spețele Curții de Justiție a Uniunii Europene” sau că „a intenționat inducerea în eroare nu doar a opiniei publice ci și, mult mai grav, a președintelui României, care este în situația de a lua o decizie în privința promulgării acestei legi”.

„În această situație lucrurile sunt extrem de clar tranșate de CJUE în Ordonanța emisă în cauza C-74/15 Tarcău în data de 19 noiembrie 2015 (care este publicată și pe site-ul MAE). Aceasta statuează tocmai că persoana fizică — asociat sau administrator al unei societăți comerciale — care a adus o garanție ipotecară la creditul luat de societatea comercială la care are calitatea de mai sus — este tratată ca și un consumator, ca atare beneficiază de același tratament acordat persoanelor fizice cu credite în nume propriu”, explică Zamfir.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.