Divergențe majore între UE și Marea Britanie

0

Unele dintre reformele cerute de premierul britanic David Cameron în vederea referendumului pe marginea menținerii Marii Britanii în UE ‘par a fi inacceptabile’, a avertizat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Consultările de dinaintea summitului european de joi și vineri de la Bruxelles ‘au arătat deschiderea tuturor părților implicate, însă aceasta nu schimbă faptul că unele propuneri britanice par a fi inacceptabile’, a declarat Tusk, reprezentantul celor 28 de state membre ale UE.

Această dezbatere s-a amplificat în mod serios după ce David Cameron și-a formulat cererile la adresa UE, cu privire la patru mari subiecte, în pregătirea unui referendum, înainte de 2017, pe marginea menținerii țării sale în UE.

Una dintre cererile cele mai controversate se referă la imigrația cetățenilor europeni: Londra ar dori să-i poată priva de alocații sociale în timpul primilor patru ani petrecuți în Marea Britanie.

‘Dacă premierul Cameron îi va convinge, în această seară, pe liderii europeni că vom putea lucra împreună la soluții pe marginea celor patru dosare, atunci vom avea o șansă reală de a ajunge la un acord în februarie’, a precizat Donald Tusk, înainte de începerea summitului.

Discuțiile dintre Cameron și celelalte 27 de state membre vor avea loc în timpul dineului șefilor de stat și de guvern, joi seara. Într-o scrisoare publicată marți, Donald Tusk își exprima dorința ca discuția să vizeze ‘subiectele cele mai controversate’.

Alte exigențe britanice se referă la zona euro, la probleme privind competitivitatea și suveranitatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.