PE înființează comisie de anchetă în scandalul Volkswagen

Parlamentul European a aprobat joi înființarea unei comisii de anchetă în scandalul manipulării testelor de poluare de către grupul auto german Volkswagen.

Cu 354 de voturi pentru, 229 contra și 35 de abțineri, eurodeputații au aprobat înființarea acestei comisii parlamentare de anchetă care are rolul de a identifica dacă ‘Comisia și statele membre au avut probe referitoare la utilizarea unor mecanisme de invalidare a testelor de emisii poluante înainte de izbucnirea scandalului’, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Un număr de aproximativ 45 de eurodeputați vor fi numiți în luna ianuarie 2016 pentru a face parte din această comisie de anchetă care va dispune de un mandat de un la finalul căruia va trebui să prezinte un raport.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce în luna septembrie a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Potrivit unor informații prezentate în luna octombrie de Financial Times, comisarul european pentru Mediu și-a avertizat încă din 2013 colegii că producătorii auto modifică motoarele pentru a falsifica testele antipoluare, cu doi ani înainte de izbucnirea scandalului de la Volkswagen. ‘Există îngrijorări răspândite potrivit cărora performanța (motoarelor n.r.) a fost ajustată pentru a se conforma ciclului de teste, în pofida unei creșteri spectaculoase a emisiilor în afara acestui context’, se arată într-o scrisoare a comisarului pentru Mediu, Janez Potocnik, adresată în luna februarie 2013 comisarului pentru Politică Industrială, Antonio Tajani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.