Premiile Academiei Române

Regizorul Dan Pița, poetul Cassian Maria Spiridon și arhitectul Sorin Vasilescu se numără printre cei 145 de laureați ai Premiilor Academiei Române, decernate vineri, în aula acestui for de știință și cultură.

La secțiunea Filologie și Literatură, Premiul „Timotei Cipariu” a revenit lucrărilor: „The Grammar of Romanian”, autori Dana Niculescu și Ana-Maria Iorga Mihail și „Grammar of Romanian. Volume I : The Noun Phrase”, autori (editori) Carmen Dobrovie-Sorin și Alexandra Cornilescu, informează Agerpres.

Premiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” a fost acordat lucrării „Atlasul lingvistic al dialectului meglenoromân” de Petar Atanasov și Dicționarului limbajului poetic al lui Octavian Goga de Gheorghe C. Moldoveanu.

La aceeași secțiune, Premiul „Titu Maiorescu” a revenit lucrărilor „Inorogul la Porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir. Studiu comparativ, vol. I-II” de Bogdan Crețu și „I.D. Sîrbu. Opere. I: Jurnalul unui jurnalist fără jurnal, II: Corespondență”, autori (editori) Toma Velici și Tudor Nedelcea.

Premiul „Lucian Blaga” a fost acordat cărții „Critică de export” de Andrei Terian, Premiul „Mihai Eminescu” — „Țeasta” de Eugen Suciu și „Poeme în balans” de Cassian Maria Spiridon.

Printre premiile acordate la secțiunea Științe Istorice și Arheologice se numără Premiul „Vasile Pârvan” pentru lucrarea „O biografie a ceramicii neolitice de la Vădastra”, de Radu-Alexandru Dragoman; Premiul „Dimitre Onciul” pentru volumele: „Comunitățile romano-catolice, protestante și lipovenești din Basarabia în secolul al XIX-lea”, de Ion Gumenâi (Rep. Moldova) și „Școala românească în județele Cahul, Bolgrad și Ismail pe durata reîntrupării la Principatele Române 1857-1878” de Ion I. Solcanu; Premiul „Nicolae Iorga” — „I. C. Brătianu și politica externă a României (1866-1888)”, de Liviu Brătescu și Premiul „Alexandru D. Xenopol” — „Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități”, de Carol Iancu (Franța).

La secțiunea Științe Medicale, Premiul „Iuliu Hațieganu” a revenit lucrării „Tratat de Oncologie Digestivă”, vol. I Cancerul Esofagian și Gastric, autori Mircea Grigorescu, Alexandru Irimie și Mircea Beuran, în timp ce la secțiunea Științe Economice, Juridice și Sociologice Premiul „Dimitrie Gusti” a revenit, printre altele, lucrării „Un deceniu cât un secol” semnată de Paul Dobrescu.

De asemenea, la secțiunea Arte. Arhitectură și Audiovizual, printre premianți s-au numărat compozitorul Dan Buciu, Premiul „George Enescu” pentru lucrarea „Cristiane (pentru ansamblu de 10 instrumente)”; pictorului Ion Grigorescu, Premiul „Ion Andreescu” în domeniul artei plastice pentru expoziția „Le pont” de la Muzeul de Artă Contemporană, Marsilia. Premiul a fost acordat ex aequo și pictorului Grigore Popescu-Muscel pentru pictura bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, Câmpina, jud. Prahova.

În cadrul aceleiași secțiuni au mai fost premiați regizorul Dan Pița, Premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului pentru întreaga creație, și arhitecții Sorin Vasilescu și Călin Hoinărescu, răsplătiți cu Premiul „Duiliu Marcu” în domeniul creației arhitectonice pentru întreaga creație.

Totodată, au fost acordate premii la secțiunile dedicate științelor Matematice, Fizice, Chimice, Biologice, Geonomice, Tehnice, Agricole și Silvice, ca și la secțiunile Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie și Știința și Tehnologia Informației.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.