Scandal uriaș între Iohannis și Tăriceanu

0

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-ar fi deranjat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că l-a invitat pe şeful Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, în România cu ocazia summitului APCEMN, deşi liderul rus se află pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE, potrivit România TV. Şeful Senatului a precizat că a avut consultări cu MAE despre vizita oficialului rus în România.

Conform unor surse citate de Romania TV, Klaus Iohannis crede că şeful Dumei ruse nu trebuia invitat la Bucureşti. Şeful statului ar fi primit astfel informaţia din alte surse.

„Domnul Narâşkin nu a fost invitat de Senatul României. Acesta a venit să participe la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, Rusia preluând preşedinţia în exerciţiu de la România. Nu vă imaginaţi că eu m-am trezit într-o bună zi să-i fac o invitaţie lui Serghei Narâşkin necunoscând situaţia generată şiraporturile dintre ţările UE şi Rusia. Fiind vorba de un format de cooperare la Marea Neagră, noi celelalte state putem discuta mult şi bine despre cooperare, dar dacă Rusia nu este prezentă, atunci, după ce Rusia scapă de sancţiuni, putem să o luăm de la început. În prealabil am avut câteva runde de consultări cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a atrage o concluzie dacă este oportun sau inoportun să-l invităm la Bucureşti. (…) Eu cred că România trebuie să joace un rol activ în politica externă, în zona Mării Negre şi în vecinătatea estică. Eu cred că avem şi nişte interese naţionale Aşa cum celelalte ţări au interese pe care şi le promovează şi susţin, noi suntem în situaţia în care noi devenim mai cataloci decât papa”, a declarat Tăriceanu.

Totodată, şeful Senatului a precizat că nu a vorbit cu Klaus Iohannis despre vizita şefului Dumei de stat a Rusiei.”Miercuri am avut o discuţie la Parlament şi, probabil, dacă avea ceva foarte important de spus, nu ar fi ezitat să-mi zică”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedinţia ar lucra la un cod de protocol care să fie respectat pentru ca situaţii de acest gen să nu se mai întâmple.

Preşedintele Dumei ruse, Serghei Narîşkin, s-a aflat în 27 noiembrie la Bucureşti, unde a participat la un eveniment găzduit de Senatul României, deşi liderul rus se află pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE. MAE arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE.

Serghei Narîşkin a luat parte la o ceremonie de preluare a preşedinţiei Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră de la Parlamentul României la Legislativul rus – Adunarea Federală.

Ceremonia de la Bucureşti a avut loc în cadrul celei de-a 46-a Adunări Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Cooperarea Economică la Marea Neagră este o organizaţie internaţională a ţărilor din regiunea Mării Negre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.