Alegeri legislative în Spania

Spaniolii se pregătesc să-şi aleagă noul Parlament. Bătălia voturilor se dă între patru partide, iar principalul favorit, premierul Mariano Rajoy, va da socoteală pentru mandatul de politici austere. Pentru prima dată în istorie, partidul cel mai votat va fi nevoit să facă alianţe ca să poată guverna.

Alegerile generale vor aduce un nou guvern în Spania, după patru ani care au fost marcaţi de politicile dure de austeritate bugetară şi de numeroase cazuri de corupţie.

Pentru şefia executivului se prezintă patru candidaţi care au acaparat majoritatea opţiunilor electorale.

Premierul Mariano Rajoy este favorit în sondaje şi încearcă să justifice durele reforme adoptate în timpul mandatului său. Opoziţia condusă de socialistul Pedro Sanchez critică felul în care guvernul de dreapta a redus deficitul bugetar al ţării şi promite egalitate.

Surpriza acestor alegeri o reprezintă însă noile partide, născute din nemulţumirea spaniolilor faţă de politica tradiţională.

Rezultatul acestui scrutin este greu de prevăzut pentru că 40% dintre alegători nu sunt încă decişi. Potrivit sondajelor de până acum, partidul cel mai votat nu se va mai bucura de aceeaşi majoritate parlamentară de până acum, iar viitorul guvern va fi nevoit să încheie alianţe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.