Băsescu îl critică dur pe Iohannis

0

Traian Băsescu s-a arătat extrem de nemulţumit de afirmaţia şefului statului, Klaus Iohannis, conform căreia România ar fi fost izolată internaţional înainte ca acesta să preia mandatul. În acest sens, Băsescu a declarat că nu a „auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa”.

„Domnul preşedinte Iohannis a simţit că România a fost izolată până la venirea lui la Cotroceni. N-am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa decât ceea ce a glăsuit domnul Iohannis de la tribuna Parlamentului legat de izolarea României şi i-aş aduce aminte că anul acesta, de când este preşedinte, valorifică capacitatea României de a negocia din anii trecuţi”, a declarat Traian Băsescu, vineri, într-o conferinţă de presă, relatează Romaniatv.net.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, fostul şef al statului a venit cu câteva exemple, menţionând că începând de vineri scutul antirachetă de la Deveselu este operaţional. „Mi se pare că a fost un efort de politică externă româno-americană care arată că România nu era izolată sau necredibilă. Astăzi este în funcţiune acest scut”, a adăugat Băsescu.

Fostul şef de stat a amintit şi de faptul că ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a semnat zilele trecute la Bruxelles, condiţiile de funcţionare ale unui comandament de batalion NATO în România şi ale unui comandament de divizie, Băsescu subliniind că „acest lucru a fost obţinut la summitul NATO din 2014 şi dacă România era o ţară izolată am fi avut cel mult comandamentul de batalion”.

Referitor la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, Traian Băsescu a scris vineri pe Facebook, că „28 octombrie 2013, un moment istoric pentru România și pentru relațiile strategice cu Statele Unite ale Americii: începerea construcției scutului antirachetă de la Deveselu. Din 18 decembrie 2015, scutul a devenit operational. România este mai sigură, iar prin contribuția noastră și alte state europene”, a precizat fostul preşedinte.

Mai mult, Traian Băsescu a declarat că România şi-a pierdut masiv din influenţa în ceea ce priveşte Republica Moldova de când „diriguitorul politicii externe este Iohannis”, arătându-se nemulţumit şi de faptul că România nu a intervenit atunci când Comisia Europeană a decis să negocieze cu Serbia.

„Domnul Iohannis a dormit liniştit, iar Serbia începe negocierile de aderare fără să ţină cont de acordul cu România”, a spus liderul Mişcării Populare.

Totodată, Traian Băsescu s-a arătat deranjat de vizita pe care a făcut-o preşedintele Dumei ruse de Stat, Serghei Narîşkin, în Parlamentul României pe 26 noiembrie.

„Dacă aş fi fost preşedintele României, Narâşkin n-ar fi ajuns să vorbească de la tribuna de la care a vorbit şi Iohannis la implinirea unui an de mandat”, a conchis el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.