Iohannis, rețeta dezamăgirii politice la Cotroceni!

Share:

L-am votat pe Iohannis la alegerile prezidențiale de la finele anului trecut. Alături de multe alte milioane de români oripilați de tupeul cronic al prezidențiabilului Ponta, omnipotentul lider PSD și premier la acea dată.

Și am făcut acest lucru, în ciuda faptului că Iohannis a avut o prestație mai mult decât dezamăgitoare, pe alocuri penibilă, în campania electorală. Cu mult sub așteptările celor care au crezut că poate reprezenta o alternativă reală, pliată pe realitatea politică a anului 2015. Am sperat că Iohannis va fi un altfel de președinte. Unul implicat, exclusiv, în rezolvarea problemelor românilor. Unul imun la cancerul politizării administrației. Unul care va reuși să reformeze clasa politică. Unul plin de decență, responsabiltate și respect față de românii care l-au votat.

La un an de mandat, Iohannis reprezintă o mare dezamăgire. În ciuda unor lideri liberali care au făcut eforturi, în tot acest interval, în a arăta că Iohannis este președintele mult-așteptat de români. Realitatea tristă este că Iohannis nu poate mai mult. Sau poate că nu vrea să facă mai mult. Foarte activ (doar) pe Facebook la capitolul comunicare publică și cam atât. Iohannis a devenit rapid un politician de duzină. Un politician care nu poate privi mai departe de propriile interese electorale.

De altfel, Iohannis a vrut un alt premier. A profitat de tragedia din Colectiv și s-a erijat în reprezentantul protestatarilor din Piața Universității. L-a ales și susținut pe Cioloș, mimând consultări cu liderii politici și partidele parlamentare. Duplicitar, însă, susține că nu are niciun amestec în alcătuirea Guvernului Cioloș, deși sunt evidente sforile trase de el în componența noului Guvern, chipurile unul tehnocrat. Cabinetul Cioloș nu are nimic în comun cu un cabinet de tehnocrați profesioniști, apolitici, a căror singur atuu este competența.

Despre depolitizarea administrației numai de bine. La nivel declarativ, bineînțeles. Mulți dintre secretarii de stat ai Guvernului Ponta au fost schimbați, rapid, de Guvernul Cioloș. Ca și mulți prefecți și subprefecți, ca și mulți șefii de agenții naționale. Noii numiți în funcție nu au în spate, nici pe departe criteriul competenței, ci susținere.. unor găști politice. Foști pedeliști și liberali au aterizat în funcții pe criterii (ați ghicit!) politice. Marea depolitizare anunțată de Cioloș și Iohannis se dovedește un mare fâs. Românii sunt, din nou, prostiți în față. Iohannis dovedește că este un politician abil, un exponent competitiv al unei clase politice arogantă, coruptă și profund disprețuitoare. Iohannis face doar un joc politic/electoral în favoarea PNL ! Vrea să ajute PNL la vitoarele alegeri. PNL, un partid dominat de lideri corupți, demagogi, cu parlamentari și lideri de filiale sfidători și tot mai nepăsători la nevoile românilor! Iohannis nu ezită, însă, să arate „pisica” liderilor PNL în cazul în care aceștia nu se vor plia pe mizele sale electorale.

Dincolo de promisiuni deșănțate, manipulări și diversiuni de doi bani, Iohannis rămâne o uriașă dezamăgire. Pentru mine personal și sunt convins pentru mulți alți români! Nu știu dacă președintele înțelege că românii au dorit altceva de la domnia sa, însă, în condițiile în care va înțelege să se comporte la Cotroceni ca și până acum , un al doilea mandat de președinte rămâne o uriașă iluzie în cazul său.

Scăderea sa în sondajele de opinie va continua cât timp se va comporta în aceeași manieră. Echipa de consilieri pe care a ales-o joacă un rol decisiv în decredibilizarea sa. Mai mult, soția sa, se aude, este extrem de activă/implicată la Cotroceni, fiind opusul Mariei Băsescu, soția fostului președinte.

Urmează un an electoral în care războaiele politice se vor intensifica. Românii vor fi, din nou, striviți în această avalanșă a orgoliilor politice. Iohannis va juca aceeași piesă electorală ca și predecesorii săi și anume se va implica, fățiș, în susținerea partidului pe care l-a condus: noul PNL! Vom vedea, însă, care va fi reacția pesediștilor, un partid care se va lupta, pentru fiecare vot, la viitoarele alegeri și care are un mecanism electoral la nivel național, extrem de eficient!

Din păcate, Iohannis a devenit politician. „Neamțul” a arătat că este neamț doar la vorbă, nu și la fapte, unde are veleități de român în toată regula!Este, practic, un politician cu „acte în regulă”! Și atunci de ce ne mai mirăm că țara asta continuă să se decredibilizeze accentuat?

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.