Se scumpesc vacanțele pe litoral!

0

Primăria Mangalia intenţionează să adopte luni majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsura urmând să scumpească de anul viitor vacanţele în sudul litoralului, potrivit patronatelor din turism.

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc spun că măsura planificată de Primăria Mangalia va împovăra agenţii economici, care vor fi oricum afectaţi de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulţi agenţi economici în imposibilitate de plată şi îi vor determina să renunţe la proiecte viitoare de dezvoltare, conform FPTR.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc arata intr-un comunicat că majorarea impozitului pe clădiri nu face altceva decât „să scumpească vacanţele în staţiunile din sudul litoralului, să descurajeze investiţiile şi să amplifice efortul de supravieţuire al agenţilor economici”, notează Mediafax.

Potrivit federaţiei, în ultimii ani, în sudul litoralului au apărut multe investiţii majore în domeniul turismului, iar zona începuse să fie tot mai solicitată de turisti.

„Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 şi 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%”, a declarat Nicu Moroianu, vicepreşedintele FPTR.

Federatia propune ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor şi să renunţe la majorarea de 50% permisa de noul Cod Fiscal.

„Pe de altă parte, ne exprimăm nemulţumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziţie, spre analiză, execuţia bugetară la nivelul staţiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele şi impozitele colectate din staţiunile turistice să se întoarcă în staţiuni, nu cum s-a întâmplat până acum”, precizează reprezentanţii FPTR.

Aceştia doresc să fie informaţi cu privire la nivelul colectării taxelor, cât şi despre cheltuielile făcute în şi pentru staţiuni.

„Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamaţii din partea turiştilor legat de aspectul neîngrijit al spaţiilor verzi din staţiuni (am constatat cu toţii că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor şi aleilor, de prezenţa câinilor vagabonzi, de lipsa parcărilor şi a indicatoarelor etc.”, a mai declarat Nicu Moroianu.

Organizatia patronala respinge totodata taxa specială de promovare si, in cazul in care totusi taxa va fi mentinuta, vrea ca banii sa fie colectati de către primărie si virati Asociaţiei de Promovare Sudul Litoralului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.