Tsipras declară război FMI!

Share:

Premierul elen Alexis Tsipras nu vrea ca FMI să participe la al treilea program de salvare a Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro, preferând ca responsabilitatea supravegherii adoptării reformelor economice să revină integral zonei euro, relatează Financial Times, citat de Mediafax.

Tsipras a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei că a fost „nedumerit de atitudinea neconstructivă a Fondului în problemele fiscale şi financiare” şi a indicat că FMI ar trebui să decidă la începutul anului viitor să nu participe la al treilea program de susţinere, convenit în vară de Grecia cu zona euro. „Credem că după şase ani de administrare a unei crize extraordinare, Europa are capacitatea instituţională de a trata cu succes problemele din interiorul său”, a spus premierul elen.

Afirmaţia lui Tsipras ar putea nemulţumi guvernul german, care a insistat întotdeauna ca şi FMI să fie implicat. Autorităţile de la Berlin apreciază experienţa FMI la fel de mult cum pune la îndoială fermitatea Comisiei Europene, notează Financial Times.

Tsipras riscă totodată să nemulţumească FMI, care este un susţinător puternic al restructurării datoriei publice a Greciei, în timp ce Germania şi alte ţări din zona euro se opun cu tărie reducerii acestora, chiar dacă premierul elen a apreciat sprijinul Fondului în această privinţă.

Tsipras a spus că guvernul său vrea să aplice măsurile prevăzute în programul de susţinere, obiectivul fiind recâştigarea suveranităţii şi renunţarea la monitorizarea din partea troicii creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.

Premierul şi-a exprimat încrederea că Grecia va ridica ultimele măsuri de control al capitalului până în luna martie şi va putea reveni la finanţarea de pe pieţele internaţionale înainte de sfârşitul anului 2016.

Guvernul condus de partidul Syriza a încheiat în iulie un al treilea program de susţinere financiară cu creditorii ţării, pentru a evita prăbuşirea sectorului bancar şi ieşirea din zona euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.