Prețul polițelor RCA va „exploda” în 2016

Veşti proaste de pe piaţa asigurărilor. Poliţele RCA vor fi mai scumpe cu până la 50%, din 2016, informează România TV. Aceasta este concluzia la care au ajuns asiguratorii împreună cu transportatorii, după o întâlnire cu şeful ASF. Totuşi, scumpirile stabilite sunt mai mici faţă de cele anunţate de asigurători.

Reprezentanții firmelor de asigurări, ai brokerilor și ai Autorității de Supraveghere Financiară au discutat, marți, cu asociațiile de transportatori, despre prețurile practicate la RCA pentru șoferii profesioniști.

Despre ideea plafonării prețului RCA a vorbit, într-un interviu acordat Profit.ro, președintele ASF, Mișu Negrițoiu. Acesta spune că una dintre asociațiile transportatorilor, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), a solicitat, într-o adresă, plafonarea prețului RCA pentru camioane la 5.000 de lei.

Marţi, la întâlnire, s-a solicitat și plafonarea RCA pentru tramvaie și autobuze la 2.000 de lei, iar a primelor pentru taxiuri (categoria de autoturisme cu cea mai mare daunalitate) la doar 300 de lei. După intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, autoritatea de supraveghere în domeniul asigurărilor nu a mai avut dreptul legal de a interveni asupra prețurilor de pe piață.

Președintele ASF a mai arătat că și alte pretenții sau afirmații lansate pe piață sunt lipsite de fundament. „Vreau să dezamorsez câteva clișee aflate în dezbatere. Primul este că RCA pentru persoane juridice a crescut cu 300%-400%. Nu este adevărat. Eu am datele, pe bază de notificări, pe fiecare societate care ne-a notificat. Vorbesc despre procentele de creștere sau de scădere a prețului. Nu sunt oferte publice, ca la persoanele fizice. Sunt contracte comerciale separate pentru fiecare client în parte. Vă dau exemplul unei societăți care nu vinde cel mai ieftin, dar nici cel mai scump. Prețul notificat pentru 2016 este de 12.000 de lei, pe categoria camioanelor, în creștere cu 50%. Societatea care vinde cel mai ieftin s-a notificat cu 6.655 de lei. Nu există creșteri anunțate mai mari de 100%„, explică Negrițoiu.

Potrivit acestuia, prețurile de 50.000 de lei sau 100.000 de lei vehiculate de unii transportatori nu sunt reale.

Mai multe asociații de transportatori au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, un miting de protest la care au participat peste 7.000 de autovehicule. Transportatorii au invocat inclusiv creșterea tarifelor pentru RCA cu până la 300%. Ulterior, au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanți ai ASF și ai Consiliului Concurenței, însă fără rezultate concrete.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.