Înregistrări-șocante cu Beke Istvan

Share:

Beke Istvan a încercat să mintă autorităţile judiciare care îl anchetează, dar a fost dat de gol chiar de un prieten care participase la întâlnirea unde a fost pus la cale atacul terorist de la Târgu Secuiesc. Întâlnirea a fost monitorizată şi înregistrată de serviciile speciale.

Beke a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la începutul lunii decembrie 2015, fiind anchetat de DIICOT pentru că a încercat să detoneze mai multe petarde puternice montate într-un dispozitiv exploziv de Ziua Naţională a României, în timpul parade militare din oraşul Târgu Secuiesc, unde suspectul locuieşte.

Înainte ca Beke să-şi pună planul în aplicare, în dimineaţa zilei de 1 decembrie 2015, autorităţile judiciare au declanşat mai multe percheziţii şi l-au reţinut pe suspectul principal. Mai multe persoane implicate în această tentativă de comitere a unui act terorist au fost, de asemenea, audiate şi domiciile lor au fost percheziţionate.

Arestarea pentru 30 de zile a fost decisă după ce Beke a fost audiat la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie. Acesta a atacat măsura, dar instanţa de control a menţinut-o.

EVZ a solicitat un punct de vedere si tatălui lui Beke Isvan însă acesta nu a dorit să dialogheze pe această temă. Intr-o postare pe Facebook, tatăl suspectului a spus că fiul lui e nevinovat.

Familia acestuia a organizat chiar un protest de stradă după ce Beke a fost arestat.

Conform documentelor existente la dosarul instanţei, Beke a precizat în faţa magistraţilor că ştie foarte bine limba română şi că pricepe procedurile judiciare. Acesta a refuzat să-i fie adus un translator. Atitudinea suspectului în faţa instanţei intră în contrast flagrant cu declaraţiile soţiei acestuia.

Imediat după reţinere, soţia lui Beke a clamat că suspectul nu cunoaşte limba română şi că autorităţile au comis un abuz pentru că au refuzat să-I aducă un translator.

Surse judiciare care au avut acces la dosarul lui Beke au mai prezentat şi alte informaţii foarte interesante pentru EVZ.

Conform unor surse citate de Evz, în 10 octombrie 2015, serviciile speciale au reuşit să plaseze tehnică operativă la o întâlnire a mai multor membri ai Mişcării 64 de Comitate, o mişcare radicală, şovină, care face propagandă extremistă şi incită la ură pe criterii entice.

La această întâlnire a fost discutat şi gândit atentatul pregătit pentru 1 decembrie 2015.

Autorităţile care au înregistrat discuţiile şi au analizat apoi transcrierile au constatat cum s-a ajuns la decizia ca Beke să realizeze concret dispozitivul explozibil. Acesta a explicat celor cu care punea la cale atentatul că va utiliza un sistem cu fitil şi declanşare de la distanţă care va aprinde simultan multe petarde puternice şi că dispozitivul se va alimenta de la o baterie.

După ce au analizat discuţiile şi au adunat alte probe, când au trecut la efectuarea percheziţiilor, autorităţile judiciare au descoperit în casa lui Beke exact dispozitivul descris la momentul când a fost gândit actul terorist.

Anchetatorii au adunat probe care dovedesc, spun sursele judiciare citate, că Beke a cumpărat dispozitivele pirotehnice de care avea nevoie de la o firmă din Timiş. Documentele care dovedesc achiziţia au fost identificate după un control al IPJ Timiş şi prezentate apoi instanţei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.