Siamezele din Constanța șochează lumea medicală

Siamezele internate la Spitalul „Marie Curie” au o singură inimă şi ficat comun, sunt ţinute în viaţă de aparate, separarea lor nu este luată în calcul în acest moment, fiind cel mai grav caz pe care medicii din unitatea sanitară l-au văzut până acum, au spus reprezentanţii unităţii sanitare.

Cele două siameze născute la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost transferate, marţi seară, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, iar după investigaţii s-a stabilit că nu poate fi luată în calcul, în prezent, separarea acestora, a declarat directorul medical Radu Spătaru.”Este cel mai grav caz pe care l-am văzut vreodată, nu putem estima şansele de supravieţuire şi nici nu poate fi luată în calcul o intervenţie chirurgicală în acest moment”, a spus directorul medical, potrivit Mediafax.

Şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Marie Curie”, dr. Cătălin Cîrstoveanu, a spus că la evaluarea micuţelor s-a constatat că starea acestora nu este tocmai bună, inimile fiind lipite, având practic o singură inimă, chiar dacă au vascularizaţie separat.

Evaluarea făcută de medicii din Spitalul „Marie Curie” a mai arătat că siamezele au un singur ficat şi intestine comune.

În ce priveşte separarea siamezelor, medicii au spus că se vor consulta cu chirurgi cardiovasculari şi cu specialişti care au mai avut astfel de cazuri, dar au subliniat că niciunde în lume nu se pune problema unei intervenţii chirurgicale programate într-o astfel de situaţie.

Aceştia au precizat că şansele de supravieţuire sunt mici, iar în prezent problema care se pune este de menţinere în viaţă a siamezelor, de evaluare corectă şi de găsire a unei căi de rezvolvare a situaţiei, în condiţiile unui cord comun, a unui ficat comun şi a unei vascularizaţii complexe şi modificate faţă de cea ce înseamnă anatomia normală.

Siamezele născute marţi, la Constanţa, sunt unite în zona toracelui şi abdomenului şi cântăresc împreună trei kilograme.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Mihnea Avram, a declarat că, în noaptea de luni spre marţi, la unitatea medicală a venit o femeie de 24 de ani, din localitatea Valu lui Traian, însărcinată în 33-34 de săptămâni. La internare, medicii au crezut că tânăra avea o sarcină gemelară, însă în momentul operaţiei de cezariană au constatat că nou-născuţii erau uniţi în zona toracelui şi a abdomenului.

Mihnea Avram a menţionat că „în istoria recentă a Spitalului Judeţean Constanţa nu s-au înregistrat naşteri de siamezi”.

Mama acestora, în vârstă de 24 de ani, mai are cinci copii. Starea sa de sănătate este bună, medicii spunând că sarcina acesteia nu a fost monitorizată, nefiind nici măcar în evidenţa medicului de familie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.