România pierde fonduri europene de miliarde de euro!

Share:

Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri seara, la Antena 3, ca suma pe care Romania o va pierde din fondurile europene alocate de UE pe exercitiul financiar 2007-2013 pe Fonduri structurale urmeaza sa se situeze undeva intre sapte miliarde de euro si cinci miliarde de euro, iar gradul de absorbtie se va situa la 60%-70% pe fonduri structurale si la 90% sau chiar peste 90% pe agricultura si dezvoltare rurala.

„Inca nu am tras linie, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, dar suma pe fonduri structurale va fi undeva intre sapte miliarde si ceva de euro si cinci miliarde si ceva de euro in functie de cum reusim sa facem niste plati acum la sfarsitul anului, de cum reusim sa introducem niste proiecte care sunt acum in curs de finalizare sau care au fost finantate din fonduri publice si am primit acordul Comisiei sa le trecem pe fonduri europene daca ele au respectat niste reguli si principii europene. Deci inca mai pot fi recuperate niste lucruri. O sa ajungem undeva intre 60% si 70% absorbtie pe fonduri structurale. Si pe agricultura si dezvoltare rurala acolo o sa fim undeva la 90% absorbtie, undeva peste 90% absorbtie”, a declarat premierul intrebat cati bani a pierdut Romania de la UE pe exercitiul financiar 2007-2013, informează ziare.com.
Ciolos a explicat ca perioada 2007-2013 a inceput mai greu, avand in vedere faptul ca a fost prima perioada bugetara europeana cu Romania stat membru.
„Au fost la inceput niste sincope si pentru ca a trebuit sa ne obisnuim cu procedurile europene. Si eu am fost ministru al Agriculturii intr-o perioada in care Agentia de Plati avea dificultati cu acreditarea. S-au recuperat pe parcurs niste lucruri din punct de vedere institutional, insa, dupa parerea mea, ramane o problema de eficienta a administratiei. Competenta in autoritatile de management si agentii de plati a evoluat in acesti an, dar inca mai avem o problema de eficienta a administratiei.
Au fost si probleme de coruptie care si-au gasit izvorul mai ales in neclaritatea unor proceduri. S-au lasat spatii, vrut sau nevrut, s-au lasat anumite spatii de interpretare care ne-au costat bani pentru ca s-au aplicat penalitati de catre Comisia Europeana. Avem acum foarte multe procese, avem foarte multe proiecte care sunt blocate datorita proceselor”, a mai declarat premierul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.