Scandal uriaș pe scena politică din Moldova

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) şi cei 14 deputaţi care au părăsit grupul comuniştilor au semnat joi Declaraţia de constituire a Platformei Social-Democrate „Pentru Moldova” (PSDM), iar zilele următoare vor propune şefului statului un candidat la funcţia de premier, informează Moldpres online.

Declaraţia de constituire a Platformei Social-Democrate „Pentru Moldova” (PSDM) a fost semnată joi de 34 de parlamentari.”În zilele următoare, cei 34 deputaţi vor veni şi vor propune şefului statului un candidat la funcţia de prim-ministru, pentru ca Republica Moldova să poată depăşi actuala situaţie de criză şi să reuşim implementarea reformelor în domeniul economic, juridic şi cel social. Reprezentanţii PSDM îi invită şi pe ceilalţi deputaţi să se alăture nouă şi să contribuie la soluţionarea problemelor”, a declarat fostul deputat comunist Igor Vremea, relatează Romaniatv.net.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a precizat că scopul acestei construcţii politice este de a contribui la stabilizarea ţării şi de a constitui un Guvern consistent.”Astăzi s-au finalizat aceste discuţii cu semnarea declaraţiei de constituire a Platformei Social-Democrate Pentru Moldova. PSDM devine cea mai mare formaţiune politică din Parlament, acum vom mobiliza celelalte forţe pentru a vota Guvernul”, a menţionat Sîrbu.

„Avem semnale că şi alţi deputaţi vor să adere la noi. Reprezentanţii PSDM deţin astăzi 34 de mandate, mai avem nevoie de 17 voturi pentru a vota un Guvern, există toate şansele să le găsim. Mai mult, avem semnale că vom aduna 61 de voturi, care vor fi necesare pentru alegerea preşedintele ţării în luna martie. Zilele următoare, PSDM va nominaliza un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi îl vom prezenta preşedintelui ţării”, a adăugat Sîrbu.

Paisprezece deputaţi comunişti au anunţat luni că părăsesc formaţiunea, precizând că vor forma propria platformă parlamentară – Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”.

În aceeaşi zi, reprezentanţi ai PDM au avut o întâlnire cu cei 14 deputaţi în vederea iniţierii discuţiilor privind formarea unei Platforme Parlamentare Social Democratice, care urma să reprezinte nucleul unei majorităţi parlamentare pro-europene.

Partidul Democrat (PDM, 19+1 deputaţi) şi cei 14 deputaţi care au părăsit luni grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor (PCRM), dar şi Partidul Socialist (PSRM, 24 de deputaţi) au anunţat încă de luni că nu vor susţine candidatul propus de preşedintele Nicolae Timofti pentru funcţia de premier.

Pentru instaurarea noului Guvern, este nevoie de votul majorităţii simple în Parlament, adică 51 de voturi pentru, din totalul de 101 membri ai Legislativului.

În condiţiile în care cele trei grupuri întrunesc un număr de 58 de mandate în Legislativ, Guvernul Ion Sturza ar putea să obţină maximum 43 de voturi.

Preşedintele Nicolae Timofti l-a propus pe fostul premier şi actual om de afaceri Ion Sturza la funcţia de prim-ministru, după ce PDM, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) şi grupul Leancă nu au reuşit să ajungă la un numitor comun în privinţa desemnării unui candidat din partea acestor partide.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.