Totul despre obiceiurile, superstițiile și tradițiile de Crăciun
Crăciunul este un moment unic în care toţi uităm de griji şi ne încălzim inimile cu iubire şi bucurie. Superstiţiile fac parte din vieţile oamenilor din moşi-strămoţi. Nici Crăciunul nu este ocolit de superstiţii, ba chiar unele persoane se ghidează întru totul după regulile şi credinţele următoare.
Există o mulţime de tradiţii şi superstiţii în preajma Crăciunului şi Anului Nou, dar mulţi dintre noi nu ştim de unde vin acestea şi care sunt motivele pentru care credem în ele, relatează Romaniatv.net.
Cei care vor să fie sănătoşi în anul care vine, trebuie să se spele pe faţă cu apă în care a fost scufundat un bănuţ de argint.De asemenea, semn de sănătate pentru anul următor sunt merele mâncate în ziua de Ajun. Norocul şi ghinionul pe care le vei avea în noul an ţin şi ele de ceea ce faci în ziua de Crăciun..
Superstiţiile spun ca nu se poartă încălţăminte nouă pe 25 decembrie, pentru că altfel vei avea un an plin de ghinioane.
De asemenea, pentru a nu alunga norocul trebuie să fii atent să nu faci curăţenie şi să nu arunci gunoiul în ziua de Crăciun. Tot de Crăciun se împodobeşte casa cu crenguţe de vâsc, în caz contrar urmând să ai ghinion în anul ce vine. Noroc vei avea şi dacă verşi vin pe masă, dai de pomană sau răstorni cuta cu chibrituri.
Cei care s-au născut, însă, în ziua de Crăciun, sunt prin definiţie norocoşi în viaţă, spune tradiţia. O superstiţie populară legată de Crăciun este legată de vremea din această zi. Daca în ziua de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paşte din anul viitor va fi vreme frumoasă. Dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.
Dacă vorbim despre tradiţiile de Crăciun, aflaţi că bradul împodobit este una din tradiţiile cele mai iubite şi răspândite de Crăciun. Pieţele şi târgurile se umplu de brazi cu săptămâni înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului şi oamenii dau năvală să apuce unul mai ieftin. Odată cumpărat bradul, mulţi se grăbesc să îl şi împodobească, uitând de tradiţii.
Potrivit tradiţiei, bradul se împodobeşte în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Nu contează cu ce anume îl decoraţi sau în ce culori, important este să puneţi în vârf un înger sau o stea, ce reprezintă îngerii sau steaua de la Betleem.
Primele dovezi despre decorarea bradului au fost găsite în Livonia secolului XV – regiune care cuprindea Estonia şi Letonia din ziua de azi. Legenda spune că s-a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a simboliza sfânta treime.
În Europa secolului al XII-lea, bradul de Crăciun era atârnat de tavan cu vârful în jos.
Este posibil ca bradul împodobit de Crăciun să fi apărut la nordici, care obişnuiau să îşi decoreze casele cu ramuri de brad şi de vâsc, de unde a venit şi tradiţia coroniţei de brad.
În Rusia, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde se alegea cel mai frumos pom dintre toţi şi se decora cu lumânări, bomboane sau jucării.
În tradiţia populară românească, bradul deţine de fapt funcţii funerare: este fie substitutul miresei sau mirelui, în cazul morţii unui tânăr necăsătorit, fie dubletul vegetal al defunctului. Bradul împodobit mai este folosit la nunţi, şi precede venirea alaiului mirelui la casa miresei.
MESAJELE DE CRĂCIUN reprezintă o modalitate rapidă pentru a le transmite tuturor cele mai frumoase mesaje cu ocazia sărbătorilor. Fie că vorbim de părinţi, prieteni, colegi, soacre sau oameni pe care nu-i avem neapărat la suflet, cu toţii vor avea ocazia să primească unul dintre mesajele de Crăciun din lista următoare.
- „Moş Crăciun bate la uşă, scoate mâna din mănuşă şi vă dă din palma lui darurile cerului, lângă brad şi lângă foc să vă umple de noroc!”
- Sfintele Sărbători de Crăciun şi Anul Nou să vă aducă sănătate, putere de muncă şi multe satisfacţii alături de cei dragi. La Mulţi Ani !
- Cu mult drag ne gândim la voi, acum în preajma sărbătorilor. Vă doresc din tot sufletul, SĂRBĂTORI FERICITE, toate dorinţele să vi se împlinească!
- Când eram mică, îmi doream cele mai frumoase daruri de la Moş Crăciun. Acum ştiu că cele mai importante cadouri nu stau împachetate frumos sub brad, ci sunteţi voi. Sărbători fericite! Vă îmbraţişez cu drag.
- „Aceasta e o noapte specială, în care poţi întâlni o persoană specială! Este vorba despre copilul care ai fost. Uită pentru o noapte grijile si retrăieste miracolul noptii de Crăciun!”