Taxa radio-tv ar putea fi eliminată!

Un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificarea a Legii privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv.

Iniţiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, „măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie”.

Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: „veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii”. Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât şi juridice.

Autorii iniţiativei spun că, în forma actuală, legea este „neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu”.

„Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie”, se arată în expunerea de motive.

În acelaşi timp, dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia.

Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situaţiei de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu, cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

În 25 noiembrie, Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentaţii Parlamentului, că ştergerea datoriilor nu ar garanta funcţionarea performantă a TVR, fără creşterea taxei TV şi modificarea legislaţiei în vigoare.

„Cu sinceritate vă spun, chiar dacă s-ar şterge toate datoriile, nu se poate funcţiona normal şi performant la nivelul acesta al abonamentului”, a declarat directorul general interimar al TVR, la finalul unei întâlniri cu membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, la care au participat şi preşedinţii Comisiei pentru buget şi Comisiei pentru cultură.

Irina Radu a spus că decizia parlamentarilor de a cere TVR să prezinte un plan de redresare, fără ca legea să fie modificată şi fără ca măsuri importante să fie adoptate, a fost „ciudată”.

„Ni s-a solicitat un plan. Pentru noi, a fost ciudat să se solicite un plan fără să se modifice legea şi fără nişte măsuri importante. Părerea mea personală este că orice plan, fără modificări radicale de lege şi chiar de valoare a taxei TV, ar fi o păcăleală”, a spus directorul interimar al TVR.

Întrebată cu cât ar trebui să crească taxa TV, Irina Radu a afirmat că ar exista îmbunătăţiri, chiar dacă „taxa ar creşte cu foarte puţin”.

Directorul TVR a spus că televiziunea publică va cere creşterea taxei TV, adăugând că trebuie să se decidă dacă România are sau nu nevoie de o televiziune publică, scrie Mediafax.

„Nu poate să spună nimeni să nu mai cerem creşterea taxei TV. Cerem! Şi, dacă nu se doreşte televiziune publică, nu vom exista. Vom fi una dintre ţările UE fără televiziune publică, dar trebuie să ne asumăm adevărul şi cineva trebuie să se hotărască: România are sau nu are nevoie de o televiziune publică şi, dacă are nevoie de o televiziune publică puternică, adică 20% share, cum au celelalte televiziuni din Europa, sau o televiziune care abia respiră”, a spus Irina Radu, completând că aceasta este „o decizie de interes naţional”, nu o hotărâre a TVR.

„Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilităţii de a funcţiona. Am anunţat acest lucru marţi, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în faţa Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situaţia financiară a SRTv şi din acest motiv nu am insistat pe acest subiect”, spune Irina Radu, într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie, Camerei Deputaţilor.

Aceasta menţionează că proiecţia financiară până la sfârşitul anului se prezintă astfel: „30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei” şi „31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.