Gafă uriașă a ministrului Mediului

0

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a trecut atât în declaraţia de avere cât şi în cea de interese, publicate pe site-ul Guvernului, că are domiciliul la Bruxelles. 

Neregula a fost sesizată de Cotidianul, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, este obligatoriu ca o persoană care ocupă o funcţie de demnitate publică să aibă domiciliul în România, relatează Romaniatv.net.

Reprezentanţii Guvernului au venit cu o explicaţie inedită în urma acestui scandal, spunând că este o gafă a ministrului, adăugând că nu este o numire neconstituţională pentru că Cristiana Paşca Palmer are în buletin domiciliul în România. La Bruxelles a locuit în ultima perioadă, unde a lucrat la Comisia Europeană.

Jurnaliştii de la Codidianul mai semnalează că în declaraţia de avere a ministrului nu au fost enumerate şi proprietăţile soţului, un lucru ilegal, ci numai cele pe care ministrul le deţine ca titular şi conturile care le are în străinătate. În declaraţie este trecut doar salariul soţului.

Cristiana Paşca Palmer este soţia americanului Tod Palmer, ofițer superior al Armatei SUA, care deţine acum funcţia de comandor în Comandamentul NATO.

Constituţia României prevede la art. 16, al. 3, că „funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare,pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară”.

În afară de aceste considerente, textul art. 16 din Constituţie se regăseşte în oglindă şi în „Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale”, care, la art. 4, al. 2, impune unui candidat „să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii administrative în care urmează să fie alese”.

Pentru alegerea în funcţiile ce ţin de administraţia publică locală, potrivit art. 5, al. 1, pot candida şi cetăţeni din Uniunea Europeană, dar şi lor li se impune „să aibă domiciliul sau reşedinţa în România”. 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.