Guvernul propune majorarea salariului minim de la 1 mai 2016
Reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni seară, din Consiliul Naţional Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai. Sindicatele se opun.
Reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni seară din Consiliul Naţional Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact, potrivit Mediafax.
Liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că propunerea reprezentanţilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie.
Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanţii Guvernului şi-au motivat propunerea de majorare a salariului minim începând cu 1 mai prin faptul că este necesară realizarea unui studiu de impact.
În condiţiile în care reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor nu au ajuns la un acord, discuţiile continuă, la ora transmiterii acestei ştiri.
„Toți președinții de confederații de angajatori și confederații sindicale sunt invitații să participe la CNT (Consiliul Național Tripartit—n.r.). Iar din partea Guvernului sunt vreo 33 de persoane”, a afirmat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
Acesta a explicat încă de săptămâna trecută că situația salariului minim pe economie în 2016 ar trebui să fie decisă în ședința de Guvern de la finalul anului, care va avea loc după Consiliul Național Tripartit.
Ministrul Muncii, Ana Costea, a anunțat recent că autoritățile analizează cele două propuneri convenite de partenerii sociali în privința majorării salariului minim pe economie la 1.200 de lei, iar decizia finală va fi luată, în ședință de Guvern, până la finalul anului.
„Practic, sunt două propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Cea de-a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar în momentul de față analizează variantele, deci cele două propuneri”, a spus Claudia Ana Costea.
Potrivit datelor prezentate de Inspecția Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.
Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.
Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.