Alertă antiteroristă la Munchen

0

Două gări din oraşul german Munchen au fost evacuate în cursul nopţii de joi spre vineri, iar numeroase trenuri au fost anulate după ce autorităţile au dejucat un complot terorist al unor simpatizanţi ai organizaţiei fundamentaliste Stat Islamic.

Potrivit presei germane, adepţi ai reţelei teroriste Stat Islamic plănuiau să comită atentate sinucigaşe. „Poliţia a primit informaţii concrete care indicau riscul unor atentate în Munchen, fiind vizate principalele gări ale oraşului”, informează Ministerul de Interne din landul german Bavaria.

Atacurile sinucigaşe urmau să aibă loc cu ocazia Revelionului.”Complotul are legătură cu organizaţia teroristă Stat Islamic”, a confirmat Joachim Herrmann, ministrul de Interne din Bavaria, citat de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Cele două gări din München au fost redeschise vineri dimineața.  Trenurile ajungeau din nou în principala gară din München, precum și în gara din Pasing, situată la circa 8 kilometri distanță, a anunțat o purtătoare de cuvânt a poliției, care a adăugat că agenții vor face verificări asupra persoanelor care circulă prin zonă.

Invocând indicii primite din partea unui serviciu de informații aliat, ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, a declarat într-o conferință de presă că amenințarea avea legătură cu Statul Islamic, care ar fi plănuit un atac la München, capitala Bavariei. „Biroul Federal al Poliției de Urmărire Penală a informat în ajunul Anului Nou poliția bavareză cu privire la existența unei informări provenind de la o agenție de informații prietenă conform căreia Statul Islamic plănuia un atac concret, atacuri, în această noapte, la miezul nopții, în gara centrală din München sau/și Pasing”, a declarat Herrman reporterilor.

Cred că decizia (de a evacua cele două gări — n.r.) a fost una bună, deoarece nu cred că ne putem asuma riscuri inutile atunci când avem de-a face cu amenințări atât de concrete, cu locuri concrete și cu un interval orar concret”, a adăugat el. Între cinci și până la șapte teroriști kamikaze urmau să ia parte la atacuri, a declarat la rândul său șeful poliției din München, Hubertus Andrae, în aceeași conferință de presă. Potrivit unor surse citate de DPA, informările decisive care au determinat poliția germană să evacueze cele două gări feroviare au venit de la autoritățile franceze.

Cotidianul Sueddeutsche Zeitung a relatat că în atenția poliției se află șase suspecți. Circa 550 de polițiști au fost mobilizați în capitala Bavariei. Pe parcursul nopții, niciun tren nu a primit permisiunea de a se apropia de cele două gări, a anunțat poliția pe Twitter. Gara principală din München și zona adiacentă au fost evacuate, iar polițiști puternic înarmați au blocat intrările. Metroul și trenurile de proximitate au continuat să circule pe tot parcursul nopții în München, mai puțin către cele două gări.

În Berlin, câteva sute de mii de oameni s-au adunat în apropierea Porții Brandenburg pentru a participa la festivitățile de Revelion. Oficiali din domeniul securității din Berlin nu au primit indicii concrete cu privire la posibile atacuri, a declarat un purtător de cuvânt.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.