Iranul amenință dur Arabia Saudită

0

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat Arabia Saudită că susţine terorismul şi elimină opozanţii regimului după executarea de sâmbătă a şeicului şiit Nimr al-Nimr, care a provocat un val de indignare în întrega comunitate şiită din Orientul Mijlociu, transmite agenţia de presă Reuters.

Executarea şeicului Al-Nimr care avut loc sâmbătă la ordinul conducerii saudite serveşte interesele grupării teroriste Stat Islamic, a acuzat un important parlamentar irakian, citat de agenţia de presă Reuters, execuţie care a declanşat un val de proteste în mai multe state din Orientul Mijlociu.

„Execuţia şeicului şiit Al-Nimr este un serviciu adus grupării Daesh (Stat Islamic), care plănuieşte să se extindă prin alimentarea războaielor dintre comunităţile religioase”, a declarat Humam Hamoudi, un politician şiit proeminent şi un membru al Consiliului Islamic Suprem din Irak.

Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane într-o singură zi a fost condamnată şi de organizaţia internaţională Amnesty, fiind o dovadă de „reglare a unor probleme politice”, a criticat Philip Luther, directorul filialei Amnesty în Orientul Mijlociu pentru AFP.

„Guvernul saudit susţine teroriştii şi extremiştii takfiri (sunniţi radicali) prin executarea şi suprimarea celor din ţară care îi critică”, a declarat Hossein Jaber Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministrului iranian al Afacerilor Externe.

Iranul a ameninţat că Arabia Saudită va plăti „un preţ mare” pentru această execuţie a şeicului şiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit.

Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinţe negative asupra familiei regale din Arabia Saudită, contribuind la decăderea acesteia, a estimat un înalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami.

Calificând declaraţiile Teheranului drept „iresponsabile”, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Iran, Mansour al-Turki, a subliniat faptul că ţara sa „crede în ceea ce face şi nu se preocupă de părerile altora” în privinţa acestui subiect.

Ministerul saudit de Interne a anunţat că 47 de persoane care au fost condamnate pentru plănuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili şi forţe ale securităţii, au fost executate sâmbătă în Arabia Saudită. Cei 47 de bărbaţi, printre care s-a aflat şi clericul şiit Nimr al-Nimr, au fost condamnaţi pentru că au adoptat ideologia radicală „takfiri”, s-au alăturat organizaţiilor teroriste şi au fost implicaţi în acte criminale comise în Arabia Saudită şi în statele din vecinătate.

„Crima executării clericului Nimr face parte din funcţionarea criminală a acestei familii. Lumea islamică îşi va exprima indignarea şi va denunţa acest regim infam cât mai mult posibil”, a completat Ahmad Khatami.

De asemenea, liderul libanez al Consiliului Islamic Şiit Suprem a calificat executarea lui Al-Nimr drept „o greşeală gravă” din partea Arabiei Saudite, în timp ce comunitatea Hezbollah a numit-o „asasinare”. Lideri şiiţi din Irak, Kuweit, Liban şi Yemen au avertizat asupra represaliilor declanşate de aceste decizii, semnalând o posibilă intensificare a conflictelor religioase în Orientul Mijlociu.

Mai mulţi oameni au ieşit să proteste în stradă faţă de aceste execuţii, în mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudită, Iran, Irak şi Bahrain. În Bahrain, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestari.

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” şi „lipsă de obedienţă faţă de suveran” de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.