Primele sportivilor care obțin medalii vor fi majorate!

0

Guvernul a convenit, sâmbătă, cu reprezentanţii sportivilor, să implementeze un mecanism prin care să majoreze primele acordate celor care obţin medalii, urmând ca demersul să fie finalizat înainte de Olimpiada din 2016, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

”În urma întâlnirii (pe care am avut-o cu sportivii sâmbătă –n.r.) luăm în calcul stabilirea unui mecanism prin care să avem prime mai mari pe criterii bine definite. Este clar ca acest calendar (de implementare a mecanismului –n.r.) trebuie făcut în perspectiva Olimpiadei din 2010. Mecanismul trebuie să fie implementat până atunci”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

El a afirmat că vor exista o serie de întâlniri în care proiectele Ministerului Sportului şi solicitările sportivilor să fie puse în acord. ”Va trebui să vorbim şi la nivelul Ministerului Sportului şi să stabilim o serie de întâlniri prin care şi celelalte proiecte pe care le iau sportivii în calcul, primele naţionale şi nu numai, să le legăm şi de proiectele Ministerului şi să putem da drumul întregului mecansim”, a explicat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că Ministerul Sportului dispune de fondurile necesare şi că sumele care vor fi alocale pentru premierea sportivilor nu sunt mari, însă trebuie să fie ”cântărite şi oferite cu responsabilitate”.

”Nu vorbim de sume foarte mari, trebuie să avem programarea legală şi mecanismul bugetar care să ne permită să facem aceste majorări. Este vorba despre un mecanism pe care acum, cel puţin, nu îl avem ca să premiem în urmă aşa cum ne-au solicitat dânşii”, a spus Dan Suciu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, în cadrul întâlnirii au fost stabilite elementele care trebuie avute în vedere ”din perspectiva primelor şi a obiectivelor pe care le poate susţine şi Guvernul, pentru refacerea prestigiului şi performanţei sportive în anul 2016 – an olimpic”.

”A fost o discuţie spre bine. Am luat punctul de vedere al sportivilor, am vazut care sunt problemele cu care se confruntă, sperăm să avem un an olimpic bun şi să nu mai apară neînţelegeri de genul celor care au fost. Cred că au înţeles şi dânşii scopul premierii noastre de la handbal. Am înţeles şi noi punctul dânşilor de vedere care este absolut justificat”, a conchis Suciu.

La întâlnirea de sâmbătă seară au participat Marian Drăgulescu, Andreea Chiţu, Mihai Covaliu, Corina Căprioriu, Tiberiu Dolniceanu, respectiv Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, şi Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„A fost o întâlnire binevenită, pentru că am discutat despre mecanismele şi cuantumul acestor premieri şi am avut la masă ambele părţi implicate: guvernanţi şi reprezentanţi ai sportivilor. Este bine că s-a început cu echipa de handbal. Putem considera aceste premieri drept o bază pentru viitoarele premieri de la Campionatele Europene, Mondiale sau Jocurile Olimpice. Mi se pare normal însă să fie stabilit clar un cuantum şi să dispară posibilitatea acelor dublări. Toate medaliile sunt la fel de importante pentru sportul românesc şi pentru imaginea noastră în lume. Din 2010 s-a renunţat la aceste premieri naţionale, dar trebuie să înţelegem că înainte de a fi campion european, mondial sau olimpic, sunt campioni în ţara noastră”, a declarat preşedintele COSR, Alin Petrache, conform site-ului cosr.ro.

El a mai spus că trebuie să se găsească o soluţie şi în privinţa stafurilor tehnice: „Pe de altă parte, trebuie să fim echitabili şi în ceea ce priveşte stafurile tehnice. Pe lângă antrenorii principali sau secunzi, performanţele nu se pot obţine fără aportul medicilor, kinetoterapeutilor, preparatorilor fizici, al analiştilor video, al managerilor, etc. Vom căuta şi în continuare soluţii pentru remedierea acestor anomalii legislative”.

Întâlnirea vine la două zile după ce, într-un mesaj postat pe Facebook la finalul anului, premierul Dacian Cioloş afirma că îşi propune să organizeze o discuţie cu oamenii din sport, la începutul lui 2016, pentru a ajunge la un numitor comun după disputele survenite ca urmare a deciziei Guvernului de a le premia suplimentar pe handbaliste.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.