Om de afaceri, condamnat la 16 ani de închisoare!

0

Omul de afaceri Viorel Știube, judecat în mai multe dosare de evaziune fiscală, a fost condamnat, în primă instanță, la 16 ani de închisoare pentru participaţie improprie la evaziune fiscală și delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Afaceristul a fost trimis în judecată la finalul anului 2013 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, într-un dosar ce se referă la devalizarea uneia dintre firmele lui Știube, SC Silvania Comtur Şimleu Silvaniei.

Potrivit informațiilor primite la momentul trimiterii în judecată de la prim-procurorul Crin Bologa, omul de afaceri era acuzat de o evaziune de peste 103.000 de lei, rezultată după ce şi-a dedus TVA-ul după o factură fictivă înregistrată pe numele SC Silvania Comtur Şimleu Silvaniei, firmă al cărei administrator era. Mai mult, el şi-a însuşit peste 9.000.000 de lei din patrimoniul societăţii, fapt ce a şi dus la falimentul acesteia şi a imposibilitatea recuperării de către creditori a creanţelor scrie voceatransilvaniei.ro.

După mai bine de doi ani de judecată, magistrații Tribunalului Sălaj au decis, zilele trecute, să-l condamne pe Viorel Știube la patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la evaziune fiscală și la 12 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Judecătorii au ținut cont și de două condamnări primite de afacerist în 2006, respectiv în 2007, la Suceava, pentru înșelăciune și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pe care le-a descontopit. Prim urmare, pedeapsa rezultantă a fost stabilită prin adăugarea la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani de închisoare, a unui spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultând un spor de patru ani și un total de executat de 16 ani.

Instanța i-a mai aplicat afaceristului și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, precum dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi administrator într-o societate comercială şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de cinci ani, a cărei executare va începe după executarea pedepsei închisorii.

Totodată, magistrații au admis acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi îl obligă pe afacerist la plata sumei de 295.885 lei cu titlu de despăgubiri, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat şi dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate până la data de 28.11.2013, la care se vor adăuga dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere aferente, calculate în continuare până la achitarea efectivă a prejudiciului.

De asemenea, a fost admisă și acţiunea civilă formulată de mandatarul comercial al acţionarilor fostei S.C. Silvania Comtour S.A. Zalău, obligându-l pe Știube la plata sumei de 150.000 lei cu titlu de despăgubiri, reprezentând prejudiciu cauzat.

Nu în ultimul rând, magistrații au dispus confiscarea specială de la acesta a sumei de 9.141.211,38 lei, ca fiind dobândită în urma săvârşirii infracţiunii. De asemenea, este menținut sechestrul asigurător impus în 2011 de către procurori asupra unor imobile pe care Știube le deține în Oradea și Diosig (județul Bihor).

Hotărârea nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Viorel Ştiube este cunoscut în Sălaj după ce a intrat, în urma unor licitaţii, în posesia a trei importante societăţi comerciale din judeţ. Este vorba despre Stejarul SA, cea mai mare fabrică de mobilă din judeţ, despre Minerva, un lanţ de 32 de magazine din Şimleu Silvaniei, dar şi despre Silvania Comtur, fostul Oficiu Judeţean de Turism Sălaj, cu tot patrimoniul aferent, incluzând complexul Porolissum din centrul Zalăului. Stejarul a intrat în faliment, Silvania Comtur a fost vândută de Ştiube unui om de afaceri din Zalău, rămânându-i doar firma din Şimleu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.