Pentagon: Rusia nu trebuie să considere SUA o amenințare!

Rusia nu are „niciun motiv” să considere Statele Unite ca o amenințare la adresa securității sale naționale, a afirmat luni Pentagonul care a luat la cunoștință un raport oficial al Moscovei clasând pentru prima dată Statele Unite și NATO ca pericole potențiale, scrie AFP.

Potrivit postului oficial de televiziune al Pentagonului, noul document de securitate națională, semnat de președintele rus, Vladimir Putin, în ajunul Anului Nou, indică Statele Unite și extinderea Alianței Nord-Atlantice ca amenințări pentru Rusia.

În precedentul raport de acest tip, redactat în 2009, nu erau menționate nici SUA și nici NATO. „Nu au niciun motiv să ne considere ca amenințări”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, căpitanul Jeff Davis. „Nu căutăm să intrăm în conflict cu Rusia”, a adăugat el.

Documentul, intitulat „Despre Strategia de Securitate Națională a Federației Ruse”, ilustrează tensiunile tot mai mari dintre Washington și Moscova de la declanșarea crizei din Ucraina. De asemenea, cele două puteri sunt în dezacord în ce privește conflictul din Siria.”Avem diferențele noastre, dar este fundamental greșit să consideri Statele Unite ca o amenințare pentru Rusia”, a adăugat căpitanul Davis.

Cu toate acestea, Washingtonul a utilizat un vocabular identic pentru a califica Moscova. Generalul Joseph Dunford, cel mai înalt gradat al armatei americane, a declarat în iulie că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite.

Intervenind luni de la Stuttgart, în Germania, generalul Dunford a afirmat că speră să se întâlnească în curând cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov. „Când traversezi o perioadă dificilă, o relație profesională de la militar la militar poate ajuta, pe de o parte, să înțelegi mai bine cu ce se confruntă cealaltă parte, iar, pe de altă parte, să limitezi riscul de a face un calcul greșit”, a subliniat Joseph Dunford.

Joseph Dunford este principalul consilier militar al președintelui american, Barack Obama, și al secretarului Apărării, Ashton Carter.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.