Începe procesul prințesei Cristina

0
Justiţia spaniolă începe procesul în care este cercetată sora regelui Spaniei. Prinţesa Cristina este acuzată de evaziune fiscală într-un caz de corupţie care-l vizează şi pe soţul ei, Iniaki Urdangarin. Cazul Noos a fost cea mai grea lovitură pentru Casa Regală a Spaniei.

Cazul Noos este judecat după cinci ani, perioada în care anchetatorii au pregătit dosarul pentru începerea procesului.

Principalii acuzaţi sunt prinţesa Cristina, sora actualui şef de stat al Spaniei, şi soţul ei, fostul handbalist, Inaki Urdangarin. Cei doi foşti membri Casei Regale sunt acuzaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală în cazul unor subvenţii publice de aproximativ 6 milioane de euro. Banii au fost acordaţi de guverne regionale din Spania pentru ONG-ul Noos, gestionat de Urdangarin şi anchetatorii cred că fondurile au fost deturnate în mod fraudulos.

Este pentru prima dată când un fost membru al Casei Regale ajunge în calitate de acuzat în faţa justiţiei. Sora regelui Felipe al VI-lea trebuie să răspundă la întrebările acuzării împreună cu alte 17 persoane implicate în cazul Noos.

De la începerea anchetei în 2011, acuzaţiile aduse prinţesei Cristina au erodat imaginea publică a Casei Regale şi împreună cu alte acţiuni ale monarhiei, criticate dur de opinia publică, a determinat abdicarea regelui Juan Carlos în 2014.

Noul şef al statului, Felipe al VI-lea a păstrat întotdeauna distanţa faţă de sora sa şi i-a retras până şi titlul de ducesă de Palma.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.