Mostrele de tupeu ale aleșilor depășesc orice limită!
Aşa s-ar traduce, pe scurt, propunerea câtorva aleşi care vor să lase proprietarii de păduri să defrişeze până la 50% din suprafaţa deţinută. Numai că legea promulgată sâmbătă de preşedintele Klaus Iohannis le-ar putea bloca iniţiativa.
Este un text care devine lege odată cu promulgarea de către şeful statului şi care ar trebui să reducă măcar ritmul de distrugere a pădurilor.
Numai că sectorul forestier a fost mereu unul de interes pentru aleşii ţării. Au depus zeci de proiecte care să permită tăierea copacilor mai uşor.
Ultima propunere vine cu argumentul că România nu poate deveni competitivă la capitolul turism dacă nu construieşte mai multe obiective turistice la munte.
„În România, turismul sezonier la mare este deficitar pentru că avem doar două luni pe an de vară şi din această cauză nu putem deveni competitivi cu ţările dezvoltate din punct de vedere turistic, cum ar fi Grecia, Turcia, Cipru, care au un sezon de minim 6 luni pe an. Strategia Naţională trebuie să fie bazată pe turismul montan”. (Sursa: Expunere motive / Proiect de lege)
Pentru asta, 10 parlamentari PSD şi un independent vor să le dea posibilitatea proprietarilor de păduri să taie până la 50% din suprafaţa pe care o deţin, cu condiţia să planteze acelaşi numar de copaci în alt loc. O măsură care ar încălca actualul Cod Silvic. Acesta permite unui proprietar să taie până la 5% din propria-i pădure şi nu mai mult de 200 de metri pătraţi. O lege care nu pare nicicum respectată de vreme ce, în Parcul Bucegi, au apărut case fix în mijlocul pădurii.
Iar asta nu e tot. Parlamentarii vor să permită trecerea în intravilan a pădurilor dacă acolo se construieşte un complex turistic sau o bază de agrement. În acest fel, pădurile pot ajunge pe mâna unor investitori care să taie copacii pentru a face loc unor hoteluri de lux sau pârtii de schi.
ERIKA STANCIU, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Mă surprinde această iniţiativă pentru că întotdeauna am crezut că turismul la noi în ţară trebuie să se dezvolte în primul rând datorită valorilor naturale pe care le avem, şi aici includ şi pădurea”.
Cifrele oficiale arată că în pădurile din România au loc peste 60 de defrişări ilegale în fiecare zi. Studiile activiştilor de mediu arată că ţara noastră pierde peste 26.000 de hectare de pădure în fiecare an.