Proiect european pentru reducerea numărului de amputații

0

Spitalul Județean Timișoara găzduiește luni și marți întâlnirea inaugurală a unui proiect ERASMUS+ de care vor beneficia medicii specializați în chirurgie vasculară și endovasculară, prin Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente (CPIP), și care va permite extinderea aplicării tehnicilor moderne în domeniu pentru reducerea numărului de amputații la membrele inferioare.

‘Progresele medicale se traduc în tratamente ale unor stadii de boală imposibil de tratat anterior și, de asemenea, mai ușor de suportat de către pacienți. O evoluție majoră în chirurgia vasculară o reprezintă tehnicile endovasculare, care au devenit o componentă importantă în arsenalul chirurgului vascular și pe viitor probabil că vor reprezenta metoda preferată în tratamentul bolii arteriale periferice’, a declarat, luni, prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful Secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit acestuia, în numeroase situații, tehnicile de dilatare și stentare sunt singurele care pot salva membrele inferioare de la amputație. La ora actuală, aceste tehnici au depășit ca pondere intervențiile chirurgicale clasice, iar trendul este crescător. Mai mult, Boardul European de de Chirurgie Vasculară din cadrul Uniunii Europene a Specialităților Medicale (UEMS) a redefinit chirurgia vasculară în Chirurgie Vasculară și Endovasculară, iar specialistul, ca și chirurg vascular și endovascular.

Răspunzând acestor nevoi de adaptare la realitățile și evoluția specialității, Societatea Română de Chirurgie Vasculară (SRCV), la numai doi ani de la înființarea sa, a câștigat la nivel național un proiect Erasmus+, finanțat cu suma de 139.000 euro. Proiectul intitulat ‘Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară’ a fost evaluat cu cel mai mare punctaj la categoria sa de către Agenția Națională Erasmus+.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.