Statul Islamic și Al-Qaida se luptă pentru supremație

Share:

Statul Islamic incearca sa atraga gruparea militanta somaleza al Shabaab din sfera de influenta a al Qaida, iar acest lucru a dus deja la divizarea miscarii din Somalia.

Aceasta lupta dintre Statul Islamic si al Qaida ar putea grabi decesul gruparii militante somaleze, potrivit expertilor, relateaza The Telegraph.

Statul Islamic a lansat un videoclip, care ar fi fost filmat in Libia, prin care le cere „fratilor” din al Shabaab sa se alature luptei lor. Pana acum, doi comandanti ai miscarii somaleze au jurat supunere Statului Islamic, iar acest lucru a divizat o grupare care odata controla aproape tot sudul Somaliei.

Presedintele somalez Hassan Sheikh Mohamud a spus ca dezertarile din al Shabaab au fost „simptomatice pentru un grup care si-a pierdut calea” si a avertizat ca somalezii „nu au nevoie de o noua marca de oroare si represiune”. De asemenea, acesta a cerut luptatorilor deziluzionati ai gruparii militante sa profite de amnistia guvernamentala. Al Shabaab este o recunoscuta grupare terorista care a intreprins atacuri si in Kenya si Uganda.

O alta organizatie terorista importanta a Africii, Boko Haram din Nigeria, a jurat supunere Statului Islamic in luna martie 2015, iar luptatorii sai sunt trimisi in tabere de antrenament ale jihadistilor.

In schimb, liderii importanti ai al Shabaab sunt inca reticenti privind separarea de al Qaida, care le-a asigurat sustinere financiara si logistica, precum si instruire. Miscarea somaleza este sub coordonarea gruparii conduse candva de bin Laden incepand cu anul 2012.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.