Bătălie pe viață și pe moarte pentru Primăria Capitalei

0

PNL este singurul partid care şi-a stabilit deja candidatul pentru Primăria Generală a Capitalei, la alegerile locale din acest an. PSD întârzie în a face un anunţ oficial, însă două nume sunt vehiculate în partid: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă. La Mişcarea Populară, Traian Băsescu nu a exclus să intre în cursa pentru fotoliul de edil-şef, un anunţ oficial urmând să fie făcut în luna martie. Lideri din MP susţin însă că fostul şef al statului şi ex-primar general ar avea cele mai mari şanse de cîştig. 

PSD nu şi-a stabilit candidatul pentru Primăria Generală a Capitalei, dar sunt vehiculate două nume: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă.

Gabriela Firea, vicepreşedintele PSD şi Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, sunt posibilii candidaţi pe care PSD ar putea să îi arunce în lupta pentru funcţia de primar general al Capitalei, cei doi fiind testaţi în sondajele interne ale partidului.  „Au fost primele sondaje interne şi avem câteva nume care au fost băgate în cercetări: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă. Aceste două nume sunt dorite de PSD„, a declarat pentru RomaniaTV.net deputatul Daniel Tudorache.

Câțiva colegi din PSD au făcut această propunere care mă vizează pe mine (n.r.—aceea de a candida la Primăria Capitalei) care, vă spun sincer, m-a luat prin surprindere, nu mă așteptam la acest lucru. Eu sunt doar de trei ani și ceva în politică, nu am ambiții atât de mari în sensul să ard etapele și să vreau ca într-un timp foarte scurt să ajung foarte departe. Ideea acestor colegi s-a conturat în forma unui sondaj de opinie care a fost realizat în perioada sărbătorilor de iarnă, acest sondaj a fost citit de domnul președinte Dragnea. Este un sondaj realizat de Marius Pieleanu de la Avangarde. În acest sondaj, stau bine. Dacă ne-am lua după acest sondaj și nu avem motive să îl contestăm, conform acestui sondaj aș avea prima șansă la Primăria Generală a Capitalei din toți candidații politici posibili de la toate partidele, și nume grele„, a precizat Gabriela Firea.

Liderii PSD nu s-au ferit să declare că partidul ar putea lua în considerare şi o femeie pentru funcţia de edil general la Bucureşti.

Deputatul Daniel Tudorache susţine că indiferent de gen, femeie sau bărbat, cel care va sta cel mai bine în sondaje va reprezenta PSD în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei. „Dacă o femeie stă bine în sondaje şi populaţia ar vota-o, de ce ? De fapt, cel care are mai multe voturi, câştigă. Dacă va fi o femeie, asta e. Dar nu s-a pus problema să mergem în mod expres cu o femeie. Cel care stă mai bine în sondaje, că e bărbat, că e femeie, va reprezenta PSD„, a spus Daniel Tudorache.

PSD îşi va anunţa candidaţii la primării abia la finalul lunii februarie. „Avem un Comitet Executiv, sâmbătă, la Piata Neamţ, şi s-ar putea să avem o primă discuţie legată de posibilii candidaţi la primăria Capitalei. Lista cu candidaţii la alegerile locale o vom prezenta la sfârşitul lui februarie, pentru toate sectoarele şi Bucureşti. O să anunţăm în acelaşi timp cu PNL„, a mai spus Daniel Tudorache.

Potrivit unui sondaj Avangarde, comandat de PSD, 30% dintre bucureşteni ar vota cu Gabriela Firea, dacă ar candida la Primăria Generală. Pe locul al doilea se află fostul preşedinte Traian Băsescu cu un procent de 18%, urmat de Nicuşor Dan, cu 17%. Pe poziţia a patra este Cristian Buşoi, cu 13%.

Cristian Buşoi, desemnat candidatul PNL pentru Primăria Capitalei

Europarlamentatul Cristian Buşoi este candidatul PNL pentru fotoliul de edil-şef. Buşoi a fost votat în unanimitate de organizaţia PNL Bucureşti şi validat de Consiliul Naţional.

Cristian Buşoi spune că responsabilitatea care îi revine este mare şi că înţelege clar care sunt „speranţele şi aşteptările colegilor din PNL Bucureşti, dar şi ale electoratului PNL Bucureşti”. Candidatura lui Buşoi este minimalizată însă de alţi posibili candidaţi, cum ar fi Traian Băsescu.

Mişcarea Populară nu a decis ce candidat va avea la Primăria Generală, însă numele intens vehiculat este cel al lui Traian Băsescu.

Potrivit unui sondaj comandat de Mişcarea Populară, publicat în presă, la sfârşitul anului trecut, Traian Băsescu este candidatul favorit al MP. Sondajul arăta că dacă Traian Băsescu ar candida pentru funcţia de primar general al Capitalei, 27% dintre bucureşteni l-ar vota. Pe poziţia a doua se situa Cristian Diaconescu, cu 20%, urmat de Cristian Petrescu, cu 17%.

Se fac permanent sondaje, inclusiv pe sectoare şi nu doar în Bucureşti. La primăria generală, pe încrederea în personalităţile din PMP, Traian Băsescu 27%, Cristian Diaconescu 20% şi Cristian Petrescu 17%.  Ca preşedinte de Bucureşti, eu sper ca Traian Băsescu să intre în cursă, dar evident că decizia este strict a dânsului. Ar ajuta cu siguranţă partidul dacă ar fi Traian Băsescu candidatul MP la Bucureşti„, a declarat Cristian Petrescu, preşedintele Organizatiei Bucureşti a Mişcării Populare.

Şi preşedintele executiv al MP, Eugen Tomac, îl creditează pe Traian Băsescu cu cele mai mari şanse de câştig, dacă acesta s-ar decide să candideze pentru fotoliul de edil general. „Experienţa lui Traian Băsescu, faptul că a fost ales de două ori primar general, îl pune într-o poziţie mult mai avatanjoasă faţă de ceilalţi care nu au experienţă în administraţia publică locală, au doar o intenţie de vot sub partidele pe care le reprezintă”, a declarat Eugen Tomac.

Traian Băsescu nu a dat până acum un răspuns exact privind o posibilă candidatură a sa la primăria Bucureşti. Mai mult, în cea mai recentă declaraţie pe această temă, Băsescu a precizat: „Vreţi să vă spun secrete? Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face„. Traian Băsescu a precizat că MP va avea în mod cert un candidat la primăria Capitalei, „dar să fie cu şanse”.

Liderul MP de la Bucureşti, Cristian Petrescu, spune că cel mai important pentru viitorul candidat al formaţiunii la Primăria Bucureşti este să aducă cât mai multe voturi.

„Este important să fie un candidat care să aducă cât mai multe voturi. Dacă în urma unui profil sociologic va fi găsit modelul ca candidat care să fie cel mai votat de bucureşteni, evident că vom căuta acest profil. Bucureştenii au votat mereu cum au crezut de cuviinţă şi mai puţin pe baza unor profiluri sociologice. Votează sentimental bucureşteanul„, a spus Cristian Petrescu pentru RomaniaTV.net.

Partidul Mişcarea Populară îşi va anunţa candidaţii la primăriile de municipii şi de sector, după Colegiul Naţional care va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie.

Deocamdată suntem la faza de primari de sector. După Colegiul Naţional de sâmbătă vom anunţa candidaţii la primăriile de sector. Pentru primăria generală, mai încolo, acum suntem la oraşe, municipii şi sectoare. Primăria generală fiind cea mai vizibilă, evident că trebuie cel mai puternic candidat„, a mai spus preşedintele Mişcării Populare Bucureşti.

Însă cea mai aşteptată candidatură, cea pentru funcţia de primar general al Capitalei, se lasă aşteptată. Anunţul va fi făcut cel târziu în luna martie. „Probabil că cel târziu în luna martie ar trebui să avem candidatul. Nu putem să aşteptăm după alţii. Eu sper să intre Traian Băsescu în cursă, dacă nu, o să găsim un candidat care să scoată un scor foarte bun pentru MP, mult peste media partidului pe care ne-am propus-o undeva la 10-12%, la locale şi 15-20%, la parlamentare”, a adăugat Petrescu.

Tăriceanu, o variantă nesigură pentru funcţia de primar general al Capitalei. Ce face UNPR

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a fost şi el vehiculat ca posibil candidat la Primăria Capitalei. Un sondaj INSCOP, realizat în București, la comanda PNL, îl situa pe Tăriceanu pe primul loc în topul preferințelor bucureştenilor.

Dacă în ultima vreme, scenariul candidaturii nu era exclus de preşedintele Senatului, luni, în cel mai recent interviu, oficialul a tranşat lucrurile şi a spus clar că nu va lua în calcul candidatura la Primăria Capitalei.

UNPR nu şi-a stabilit un candidat la Primăria Capitalei. Cristian Piedone era acredidat, neoficial, candidatul cu cele mai mari şanse din partea partidului lui Gabriel Oprea. Cristian Piedone a ieşit însă din scenă după ce a fost arestat în dosarul penal deschis după incendiul de la clubul Colectiv.

Fost consilier prezidenţial, om de afaceri şi strateg al câtorva campanii electorale, Adrian Thiess a anunţat pe data de 11 ianuarie că va candida la Primăria Capitalei.

Cred că este momentul să fac pasul în faţă, să ies din umbră, unde am sprijinit victoriile altora, şi să lupt pentru propria mea victorie. Un an de mandat al meu, nu se va compara cu niciun mandat integral al oricăruia dintre primarii de până acum. Prefer totuşi să nu vorbesc despre obiective, ci să fac lucruri„, a declarat Adrian Thiess.

Întrebat fiind despre posibilii contracandidati, omul de afaceri a spus: „Nicusor Dan este o creatie a fostului PDL si  abia imi doresc o confruntare televizata cu acesta, insa cred ca o va refuza. Eu asa as face in locul lui! Elena Udrea ne-ar putea povesti mai multe despre procesele intentate de Nicusor Dan si retrase ulterior. Cristian Busoi este prietenul meu. L-am anuntat despre intentia mea de a candida si sper sa ramanem prieteni„.

Thiess a coordonat campania electorala a lui Sorin Oprescu, la primul mandat. „Sorin Oprescu a fost cea mai mare dezamagire nu doar a mea, ci a tuturor oamenilor care l-au sprijinit. Intr-un fel, si esecul lui in administratia locala m-a determinat sa candidez”, a declarat Thiess. Thiess a fost elevul lui Klaus Iohannis, la Sibiu, în timpul liceului. De altfel, Thiess a fost un apropiat al staff-ului de campanie al lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2014.

Adrian Thiess a fost, în 2001, consilier personal al președintelui României, fiind cel mai tânăr consilier al unui președinte de țară în istoria României.

Președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, şi-a anunţat candidatura pentru fotoliul de primar general la alegerile locale din acest an, încă din septembrie 2015. Nicușor Dan a admis că ar accepta și susținerea unui partid politic, dacă acesta nu îi va cere nimic în schimb.

„Orice partid dorește să îmi susțină candidatura și nu dorește nimic în schimb voi fi fericit să facă lucrul acesta”, a completat Nicușor Dan.
În opinia sa, activitatea din Primăria Municipiului București poate fi corectă și va avea grijă, dacă va câștiga competiția electorală, să schimbe directorul juridic și să facă o analiză asupra activității fiecărui director din primărie.

Experiența noastră, a DNA, ne lasă să presupunem că vom găsi multe nereguli și ei (directorii — n.r.) vor putea fi demiși. Se face concurs pe posturile de directori din primărie și vor veni alți oameni, vom avea o structură de directori competenți„, a explicat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a candidat ca independent pentru funcția de primar general al Capitalei la alegerile din iunie 2012. În 2015, el a lansat platforma politica Uniunea Salvați Bucureștiul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.