Grigore Leșe, concert extraordinar la Ateneul Român

Cunoscutul rapsod Grigore Leșe afirmă că în sate se găsește o Românie profundă care se dezvăluie prin muzica din aceste comunități.

„Am încercat în seara aceasta să prezint un concert în care să invit oameni de la sate. Există o Românie profundă și există o muzică în aceste comunități și muzica aceasta trebuie adusă în prim plan și prezentată la nivel internațional. Este o altă lume. Și lumea aceasta nu a fost promovată niciodată”, a declarat, vineri seară, pentru Agerpres, Leșe, după concertul „La porțile ceriului” de la Ateneul Român.

El a menționat că a concertat și pentru românii din diaspora, unde, de fiecare dată, a spus „o poveste cât se poate de adevărată și de aproape de suflet”. „Astă seară am spus o poveste despre muzicile orale din comunitățile tradiționale”, a spus interpretul.

Grigore Leșe și invitații lui i-au purtat, vineri seara, pe spectatorii prezenți la eveniment, „la porțile ceriului”, într-un spectacol unic, în care folclorul s-a întâlnit fericit cu poezia, demonstrațiile de virtuozitate muzicală alternând cu momente lirice, susținute de actorul Ion Grosu care a recitat versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Dedicat Zilei Culturii Naționale, evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica ‘George Enescu’ și Televiziunea Română, i-a avut ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureș (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

Împreună cu invitații săi, Leșe a doinit și horit, a recitat și a dănțuit, animând un spectacol în care nu au lipsit „melodii care se cântau odată — vechi piese pastorale, de nuntă, de petrecere sau de cătănie—, dar și cântări de astăzi”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.