Averea lui Nicușor Constantinescu, sub sechestru

Share:

Tribunalul Constanța a decis miercuri instituirea sechestrului asigurător asupra averii lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța (CJC), în dosarul în care acesta este acuzat de finanțarea ilegală din fonduri publice a unor fundații culturale.

Potrivit încheierii pronunțată miercuri, de judecătoarea Iulia Cezara Suciu, Tribunalul Constanța „instituie măsura sechestrului asigurător, până la concurența sumelor solicitate de părțile civile în vederea reparării presupuselor pagube prin indisponibilizarea următoarelor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Nicușor Daniel Constantinescu”: un autoturism marca ARO, unul marca Land Rover, cota de 1/3 dintr-o șalupă tip gama 630 cu motor atașabil, 28898 acțiuni la S.C. COMTEXT S.A., reprezentând 8,03% cota de participare a lui Constantinescu; 19450 acțiuni la S.C. ALLIANCE QWEST COMPANY S.A. (reprezentând 0,576% cota de participare a acestuia); 138 acțiuni la S.C. SIGMA TRADING S.A. (reprezentând 15,33% cota de participare); 250 acțiuni la S.C. XENOTI S.R.L (reprezentând 25% cota de participare); 19450 acțiuni la S.C. EUROSANTIS COM IMVEST S.A., (reprezentând 7,84% cota de participare); 19450 acțiuni la S.C. SILK ESTATE S.A.,( reprezentând 7,84% cota de participare); 1062 acțiuni la S.C. IDEEA CONTRAST S.A, (reprezentând 33% cota de participare) ; 60 acțiuni la S.C. CONPRESS GROUP S.R.L., (reprezentând 24% cota de participare); 4500 acțiuni la S.C. ROYAL DISTRIBUTION SERVICES S.R.L. (reprezentând 7,5% cota de participare).

În respectivul dosar, Nicușor Constantinescu este judecat alături de Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al șefului CJ Constanța și producător general în TVR, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul CJ, și Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundației Culturale Thalia, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia. Decizia este executorie dar nu este însă definitivă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, ‘în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală”(…)

„În aceeași perioadă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, ajutat de inculpații Zgabercea Cristian Bogdan și Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 de lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații. Finanțarea și plățile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și de OG nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice”, se arată în rechizitoriu.

DNA Constanța mai arată că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, beneficiind de ajutorul acelorași doi inculpați, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând, în mod nelegal, cheltuieli cu activitățile sportive în sumă de 13.305.000 de lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.