Concurență acerbă la Berlinala 2016

0

În total 18 filme vor fi în cursa pentru Ursul de Aur la viitoarea ediție a Festivalului de Film de la Berlin, care se deschide pe 11 februarie cu proiecția noului film al fraților Joel și Ethan Coen, cu George Clooney în distribuție și prezentat în afara concursului, relatează EFE.

Conducerea festivalului a anunțat miercuri lista filmelor prezente în competiție și includerea altor nouă titluri care se adaugă celor deja anunțate, între care ‘Soy Nero’, al iranianului Rafi Pitts, despre un deportat mexican în căutarea identității. Este o producție germano-franceză-mexicană și singura aspirantă cu participare latino-americană. Un lucru neobișnuit la o ediție a Berlinalei, care anul trecut a decernat de trei ori Ursul de Argint unor filme sudamericane, informează Agerpres.

De asemenea nu se află în concurs nicio producție a cinematografiei spaniole, în timp ce Portugalia este prezentă cu ‘Cartas da guerra’ (‘Letters from War’), în regia lui Ivo M. Ferreira, cu Miguel Nunes și Margarida Vila-Nova.

Din partea țării gazde se află în competiție ’24 Wochen’ (’24 Weeks’), în regia Annei Zohra Berrached, și ‘Jeder stirbt für sich allein’ (‘Alone in Berlin’), al elvețianului Vincent Perez, cu Daniel Bruehl, Brendan Gleeson, Emma Thompson și Mikael Persbrandt în distribuție.

Franța va fi prezentă în lupta pentru un Urs cu ‘L’avenir’ (‘Things to Come’), de Mia Hansen-Loeve, cu Isabelle Huppert în rolul princial și ‘Quand on a 17 ans’ (‘Being 17’), de André Téchiné.

O altă cinematografie premiată și răsfățată tradițional la festival, cea iraniană, se află în competiție cu ‘Ejhdeha Vared Mishavad!’ (‘A Dragon Arrives!’), al regizorului Mani Haghighi, alături de cel al regizorului deja menționat Rafi Pitts, un obișnuit al Berlinalei.

SUA concurează cu ‘Genius’, al lui Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman și Laura Linney în distribuție, alături de ‘Midnight Special’, al lui Jeff Nichols, și de documentarul ‘Zero Days’, în regia lui Alex Gibney.

Danezul Thomas Vintenberg este și el prezent cu ‘Kollektivet’ (‘The Commune’), în timp ce bosniacul Danis Tanovic concurează cu ‘Smrt u Sarajevu / Mort A  Sarajevo’ (‘Death in Sarajevo’), la trei ani după ce a câștigat Marele premiu al juriului cu ‘Epizoda u zivotuberaca zeljeza’ (‘An Episode in the Life of an Iron Picker’).

Din partea Chinei candidează la un Urs ‘Chang Jiang Tu’ (‘Crosscurrent’), al lui Yang Chao (‘Passages’), alături de o coproducție asiatică între Filipine și Singapore, ‘Hele Sa Hiwagang Hapis’ (‘A Lullaby to the Sorrowful Mystery’), semnată Lav Diaz.

Lista candidaților se încheie cu documentarele franco-italian ‘Fuocoammare’ (‘Fire at Sea’), al lui Gianfranco Rosi; polonezo-suedez ‘Zjednoczone Stany Milosci’ (‘United States of Love’), al lui Tomasz Wasilewski; canadian ‘Boris sans Béatrice’ (‘Boris without Béatrice’), al lui Denis Coeté, și tunisian ‘Inhebbek Hedi’ (‘Hedi’), al regizorului Mohamed Ben Attia.

Cele 18 filme aflate în concurs își vor repartiza premiile acordate de un juriu internațional care va fi prezidat la această ediție de actrița americană Meryl Streep, câștigătoare a trei Oscaruri. Cum se obișnuiește la Berlinale, cea mai mare parte a vedetelor care vor defila pe covorul roșu joacă în filmele incluse în secțiunea oficială, dar prezentate în afara concursului.

Din această categorie face parte deja menționatul film al fraților Coen, care pe lângă Clooney — un obișnuit al Berlinalei — mai are în distribuție vedete ca Josh Brolin, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton și Channing Tatum.

Tot în afara concursului va fi prezentat ‘Chi-Raq’, noul film al regizorului Spike Lee, cu o distribuție excepțională din care fac parte Wesley Snipes, Angela Bassett, John Cusack și Samuel L. Jackson. Festivalul de Film de la Berlin se încheie pe 21 februarie.

Filmul „Ilegitim”, de Adrian Sitaru, a fost selectat în secțiunea „Forum” a Festivalului de la Berlin, conform site-ului oficial al evenimentului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.