Virusul Zika a ajuns în Europa

0

Virusul Zika, transmis de țânțari și care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva țări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunțat autoritățile sanitare din țările respective. În prezent, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 21 dintre cele 55 de țări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă grave malformații al fetusului, a fost confirmat de o săptămână în cel puțin șase țări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca și Elveția, transmite miercuri AFP.

Nu s-a semnalat nicio infecție la femeile însărcinate.

În Danemarca, virusul a fost depistat la un tânăr care a călătorit în America de Sud și Centrală, a anunțat spitalul din Aarhus (centru), iar în Elveția au fost raportate două cazuri de contaminare la persoane care s-au întors din Haiti și Columbia. Niciuna dintre ele nu este însărcinată și nu a necesitat spitalizare, a precizat Oficiul Federal al Sănătății.

Autoritățile sanitare britanice au anunțat în ultimele zile trei cazuri de infecții în rândul persoanelor care au călătorit în Columbia, Surinam și Guyana, iar în Olanda au fost semnalate zece cazuri. Și Portugalia a raportat patru persoane contaminate printre cele care s-au întors din Brazilia, starea lor fiind considerată „favorabilă”. În Italia au fost semnalate în 2015 patru cazuri, toate fiind persoane care călătoriseră în Brazilia. Acestea sunt considerate vindecate.

În Franța metropolitană nu s-a depistat niciun caz de infecție cu virusul Zika, însă autoritățile sanitare franceze au menționat cazuri autohtone (infecții contractate în locurile de reședință) în insulele Guadelupa, Martinica și Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud), unde 45 de cazuri „au fost biologic confirmate și există 160 de suspiciuni, dintre care patru la femei însărcinate”, a fost declarată fază epidemică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.