CA al Romsilva confirmă performanțele lui Crăciunescu. Ministrul Mediului primește o palmă usturătoare!

Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva a aprobat, miercuri seară, după o ședință-maraton, Raportul directorului general, Adam Crăciunescu, privind modul de îndeplinire a programului de activitate pentru anul 2015! Prin decizia luată, Consiliul de Administrație dă o palmă usturătoare tot mai contestatului ministru al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, cea care l-a revocat la începutul acestui an pe Adam Crăciunescu din CA al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. De altfel, performanțele manageriale ale lui Adam Crăciunescu, cel care de patru ani continuă să bată noi recorduri în privința profitului Romsilva, sunt prezentate, punct cu punct, în acest Raport.

Spre cinstea lor, membrii Consiliului de Administrației ai Romsilva au avut tăria de caracter de a rezista presiunilor infernale ale conducerii Ministerului Mediului de a respinge acest Raport și, implicit, de a-i da un vot de blam lui Adam Crăciunescu.

De altfel, joi în cadrul unei conferințe de presă, Adam Crăciunescu pe lângă rezultatele notabile ale acestui Raport a dat, încă o dată, explicații pe cât de pertinente, pe atât de argumentate, în privința controversatei HG 924/2015 privind valorificarea masei lemnoase din proprietatea publică a statului. Mai ales acum, în al doisprezecelea ceas, argumentele aduse de profesioniștii din conducerea Romsilva, care au avertizat în numeroase rânduri asupra HG 924/2015, trebuie luate în seama. Iar eroarea remediată rapid…

Pas cu pas situația stă astfel…

Romsilva a participat în grupul de lucru creat la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru elaborarea regulamentului de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică. Spre surprinderea sa, conducerea Romsilva a constatat că în textul supus analizei Guvernului și aprobat de către acesta au survenit MODIFICĂRI IMPORTANTE ce fac documentul confuz, interpretabil și greu aplicabil.

În acest sens, Romsilva a efectuat demersuri scrise la premier, Consiliul Legislativ și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor asupra clarificării conținutului regulamentului aprobat, inclusiv asupra definirii noțiunii „nivelul de piață” a masei lemnoase, demersuri ce au rămas fără rezultat.

Mai mult, în fața acestei situații, la data de 10 decembrie 2015 Romsilva a formulat plângere prealabilă, în temeiul reglementărilor privind contenciosul administrativ.

În consecință, în conformitate cu prevederile art.20.al. 4. din HG 924/2015, Romsilva a fundamentat prețul de pornire la licitațiile pentru masa lemnoasă pe picior pornind de la „nivelul de piață” (impus de HG 924/2015!) al prețurilor de referință pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente și în funcție de tehnologia de exploatare, aprobate, în condițiile legii prin decizia nr.691/12.11.2015.

Corectitudinea modului de calcul al prețurilor de referință a fost, de altfel, recunoscută de către conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ceilalți participanți la analiza din 29 decembrie a.c., ce a avut loc după boicotul agenților economici din luna decembrie, fapt consemnat în minuta ședinței. Și atunci, doamnă ministru, Cristiana Pașca Palmer, doamnă secretar de stat, Erika Stanciu, de ce aveți un limbaj dublu și nu spuneți, tranșant, faptul că Romsilva a fost BOICOTATĂ de unii agenți economici care doreau să cumpere lemnul statului la prețuri de mizerie?

Mai mult, conform alineatului 5 al aceluiași Regulament de valorificare a masei lemnoase, nivelul prețurilor de referință se actualizează anual, înainte de licitația principală, și, deci, conform legislației actuale ele nu pot fi modificate decât la licitația principală aferentă anului de producție 2017.

Cu toate acestea, Romsilva a vândut, până la dată de 26 ianuarie peste 1,3 milioane metri cubi, respectiv 32% din producția 2016 propusă pentru valorificare. Mai mult, în multe județe, în ciuda acestor prețuri IMPUSE nu de Crăciunescu , ci de HG 924/2015, cantitățile de masă lemnoasă vândute au avut un preț de 10 până la 30% mai mare decât cel aprobat. Deci, cine a vrut să cumpere lemn la un preț real, o putea face fără probleme!

Ce nu înțeleg sau mai corect se fac că nu înțeleg unii membri destul de vocali și interesați ai ASFOR (Asociația Forestierilor din România ) este faptul că interesul agenților economici privați privind accesul nelimitat și ieftin la o resursă strategică nu este compatibil cu modul profesionist, legal și nu în ultimul rând responsabil asumat de Romsilva privind gestionarea durabilă a pădurilor proprietate publică a statului.

Deci, lucrurile sunt clare ca lumina zilei… Adam Crăciunescu este acuzat chiar de cei care știu foarte bine situația actuală. Știu că licitațiile Romsilva au fost boicotate. Știu că omul acesta nu vrea să încalce legea și nu a făcut altceva decât să respectul regulamentul de valorificare a masei lemnoase din HG 924/2015. Faceți domnilor sau mai corect doamnelor din conducerea MMAP demersurile necesare pentru a schimba prevederile acestei Hotărâri de Guvern care a creat atâtea neplăceri.

Este nu numai ilegal, dar și pervers, modul în care Consiliul Concurenței îi dă sfaturi și sugestii „bine-intenționate” lui Crăciunescu în a modifica/reduce prețurile fără a avea o bază legală în acest sens!

Cum poate, în momentul actual, directorul general al Romsilva să scadă prețurile cât timp singurul instrument legal la care se poate raporta este HG 924/2015? Despre ce vorbim? De ce îl forțați pe acest om să încalce legea?

Modificați mai întâi Hotărârea de Guvern și apoi aceasta va fi aplicată imediat! De Crăciunescu, Popescu, Ionescu, sau cine va fi directorul general al Romsilva. Este atât de simplu! Toată lumea va fi mulțumită, iar conducerea Romsilva nu va fi obligată/ forțată să încalce legea.

Profitul crește de la an la an la Romsilva…

În ședința sa din 27 ianuarie, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat Raportul directorului general privind modul de îndeplinire a programului de activitate, pentru anul 2015.

Suprafața fondului forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva, a scăzut în 2015 cu 62.356 ha, astfel încât la 31 decembrie 2015 aceasta este de 3.154.661 ha.

Regenerarea pădurilor s-a asigurat pe o suprafață totală de 16.907 ha, din care 10.037 ha (60%) au fost regenerări naturale, obținute prin aplicarea tratamentelor cu regenerare sub adăpostul pădurii mature. Pentru reconstrucția ecologică a unor terenuri degradate s-au împădurit 49 ha în perimetre de ameliorare din Botoșani și Olt. De asemenea, pentru consolidarea plantațiilor din anii trecuți, s-au efectuat completări pe 3.442 ha și au fost refăcute plantații calamitate pe 354 ha.

Pentru lucrările de regenerare s-a folosit un număr de 37,3 milioane puieți forestieri, produși în pepinierele proprii, iar valoarea totală a cheltuielilor este de 109,6 milioane lei.

Și în 2015 Romsilva a asigurat suportul pentru mai multe acțiuni ale societății civile, asigurând asistență tehnică și materialul de plantat. S-a asigurat, prin sponsorizare, cantitatea de 962.892 puieți forestieri, la care se adaugă 4.805.630 puieți valorificați contra cost.

Pentru asigurarea unei stări corespunzătoare de vegetație, în arboretele tinere au fost executate lucrări de îngrijire și de conducere a acestora pe o suprafață de 99.048 ha, programul fiind depășit atât pe total, cât și pe categorii de lucrări.

Lucrările de combatere a dăunătorilor pădurii s-au efectuat pentru aplicarea măsurilor și lucrărilor de protecție adecvate, pentru asigurarea unei stări fitosanitare corespunzătoare a arboretelor. S-au efectuat astfel de lucrări pe 1.211 ha în pepiniere și solarii și pe 126.760 ha în arborete. Valoarea totală a lucrărilor efectuate este de 6.301.638 lei.

A fost recoltat un volum total de 8.971,9 mii m³ masă lemnoasă, mai puțin cu 301,1 mii m³, față de programului anual.

Volumul de 8.971,9 mii m³ a fost recoltat astfel:

–    6.432,9 mii m³ (72%), prin contracte de vânzare-cumpărare de masă lemnoasă pe picior;

–    901,3 mii m³ (10%), prin prestări servicii de exploatare, contractate cu operatori economici atestați;

–    1.637,7 mii m³ (18%), prin exploatare în regie proprie.

Prin licitaţiile şi negocierile organizate, s-a oferit masă lemnoasă pe picior în volum de 7.295,9 mii m³, din care s-a adjudecat un volum de 6.618,3 mii m³ (91%). Prețul mediu realizat este de 155 lei/m³. Chiar în condițiile nerecoltării întregului volum de masă lemnoasă programat, prin măsurile luate pentru organizarea licitațiilor, prin transparentizarea procedurilor, precum și ca o consecință a funcționării Radarului Pădurii, care a asigurat condiții pentru mai multă disciplină în piața lemnului.

Pentru reabilitarea sau extinderea infrastructurii de transport (drumuri forestiere), precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu, s-au efectuat investiții, astfel:

  • 955,050 mii lei din alocații bugetare;
  • 533,617 mii lei din credit BDCE și cofinanțare de la buget;
  • 969,503 mii lei din fondul de ameliorare a fondului forestier cu destinație silvică;
  • 801,0 mii lei din de accesibilizare a fondului forestier.

Pentru dotarea unităților Romsilva cu utilaje productive moderne, pentru retehnologizarea proceselor de producție tehnologice , precum și pentru asigurarea unor condiții normale de muncă pentru angajați, din fondurile proprii ale Romsilva s-a investit suma de 73.908,1 mii lei.

Din punct de vedere financiar, Romsilva a încheiat încă un an cu rezultate foarte bune. Cifra de afaceri realizată este de 1.588.112,6 mii lei, cu 15,5% mai mare decât prevederile bugetului de venituri și cheltuieli. Rezultatul brut al activității (profitul) se situează la nivelul de 220.000,0 mii lei, cu 72,6% mai mare decât cel bugetat.

Nu în ultimul rând, Romsilva deține certificate FSC pentru o suprafață de 2,32 milioane hectare.

P.S. Decizia premierului Cioloș de a trimite Corpul de Control la Romsilva reprezintă o decizie firească. După atâtea acuzații (marea majoritate dintre acestea rupte de orice realitate! ) aduse lui Crăciunescu, premierul vrea să se convingă, personal, dacă managementul actual al Romsilva a acționat cu respectarea legii. Sunt convins, însă, că acest control va avea un efect de bumerang pentru toți cei care au aruncat tone de lături în capul profesioniștilor din fruntea Romsilva…

I.Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.