Dan Cristian Popescu: Era „tătucului” Onțanu trebuie să ia sfârșit în 2016!

0

Domnule deputat Dan Cristian Popescu, vă pun o întrebare tranșantă: veți fi sau nu desemnat candidatul PNL la Primăria Sectorului 2? Din informațiile mele ați câștigat, fără dubii, sondajul intern realizat de PNL în acest sens…Mai mult, conducerea PNL anunțase ca data limită de anunțare a candidaților PNL la primăriile de sector, inclusiv cea a Capitalei, data de 1 februarie. Cum se mai prezintă astăzi situația?

Astăzi, după cum știți, avem o nouă conducere la PNL București în persoana președintelui Cătălin Predoiu. Dânsul a prelungit puțin, până la 1 februarie, termenul pentru depunerea noilor candidaturi în cursa internă a partidului pentru desemnarea candidaților PNL la primăriile de sector. Urmează ca în cursul lunii februarie să fie anunțați candidați propuși de PNL pentru primăriile de sector, plus Primăria Generală.  Eu, se cunoaște acest lucru, mi-am exprimat la nivelul partidului intenția de a candida încă din vara trecută. S-a făcut, de asemenea, un sondaj în toamna anului 2015 pe care, la nivelul sectorului 2, l-am câștigat detașat. Mai mult, din ce mi s-a spus, am avut cel mai bun scor obținut de un candidat liberal la nivelul unui sector din București, ceea ce nu a făcut decât să mă bucure și să îmi dea speranțe că voi fi candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 2.

Revin asupra unui subiect delicat și anume blatul realizat între USL și Onțanu, la alegerile din 2012, blat care v-a afectat nu numai pe dumneavostră, dar și pe locuitorii din sectorul 2. Vă spun, ca și jurnalist cu experiență, că apariția în cursa internă a PNL pentru Primăria Sectorului 2, a Ioanei Lăzăroiu, un candidat fără notorietate, apărut de nicăieri, dar susținut vehement de tandemul Boagiu-Atanasiu, mă face să anticipez un nou blat politic la alegerile locale care vizează Primăria Sectorului 2. Cum comentați această posibilitate? Și pe de altă parte ce o recomandă pe Ioana Lăzăroiu, se aude o apropiată a lui Onțanu, să participe în această cursă ca și candidat PNL?

Nu știu foarte multe lucruri despre Ioana Lăzăroiu. Mai mult, nu am informații certe că se pune la cale un nou blat. Știu că dânsa este de aproape opt ani consilier local la Primăria Sectorului 2 și sunt convins că și acolo s-a luptat, așa cum susține, cu primarul Onțanu. Nu am alte date și nu cred că este rolul meu de a o evalua. Într-adevăr perspectiva blatului bântuie politica românească de prea mulți ani și eu personal m-am lovit de acest lucru la alegerile locale, din 2012, de la Primăria Sectorului 2. Cu toate că atunci câștigasem detașat sondajul intern am fost, se știe, dat afară din PNL, cu doar o lună înainte de a debuta oficial campania electorală. Și toate acestea doar pentru a i se preda, la cheie, un nou mandat domnului Onțanu.

Sper că lucrurile s-au schimbat în 2016 și noul PNL nu va permite blaturi, experimente și trocuri jalnice care să prejudicieze interesele electorale ale partidului. Am mare încredere în președintele PNL București, domnul Cătălin Predoiu, și sunt convins că domnia sa va trata cu maximă seriozitate alegerile locale din Capitală. Ne propunem, de altfel, să câștigăm nu numai Primăria Capitalei, dar și majoritatea primăriilor de sector.

Este adevărat faptul că la nivelul PNL București se efectuează încă un sondaj de opinie?

Dacă în cursa internă se vor înscrie și alți candidați este obligatoriu să se facă un nou sondaj pentru a fi testată notorietatea și credibilitatea fiecăruia. Sau poate se consideră necesar de către conducerea PNL București să se efectueze încă un sondaj de opinie, în completarea celui efectuat în toamnă, care să consolideze distanța dintre un candidat sau altul. Cu cât mai multe sondaje cu atât mai bine pentru că ai o imagine exactă a notorietății fiecăruia dintre candidații înscriși în cursa internă.

Forțez, din nou, nota și vă pun o întrebare care vizează un scenariu, haideți să spunem, puțin probabil. Dacă acest nou sondaj va arăta, în ciuda realității, un alt câștigător decât cel precedent, iar Ioana Lăzăroiu va fi împinsă și susținută de PNL București în această cursă, luați în calcul o candidatură independentă la Primăria Sectorului 2? Repet, vorbesc de un scenariu pur ipotetic, dar spun vocile răuvoitoare, foarte previzibil…

Să fie foarte clar. Eu nu am nici cea mai mică problemă să fac pasul înapoi și chiar să susțin candidatura unui alt liberal care are șanse mai mari decât ale mele. Este aproape imposibil ca noul sondaj să schimbe raportul electoral dintre mine și cei deja evaluați de sondaj, dar,  după cum se știe, situațiile limită necesită soluții limită. Nu vreau, însă, să iau în considerare faptul că un partid de tradiția și forța PNL poate falsifica un sondaj intern. În principiu, luând în calcul chiar și marja de eroare, îți dai sema de potențialul unui candidat. Eu am un avantaj în sensul că și în 2012 am vrut să candidez, ba mai mult, din 2012 sunt candidat ales într-un colegiu din sectorul 2. În consecință, mă cunosc foarte mulți oameni în acest sector, proiectele mele sunt cunoscute, este, practic, un avantaj natural pe care îl am pentru această candidatură. Departe de mine de a afirma că sunt cel mai bun candidat din lume. Poate veni oricând un candidat mai cunoscut, mai pregătit, cu o notorietate mai mare decât mine. Însă în situația actuală, când vorbim doar despre cei patru candidați deja înscriși în cursă, lucrurile sunt evidente…

Astăzi când vorbim despre candidații care s-au înscris în cursa internă a PNL pentru Primăria Sectorului 2 sunt, de departe, persoana care a câștigat sondajul din toamnă.

Cum vedeți o campanie electorală Onțanu-Popescu pentru Primăria Sectorului 2? Vorbim, totuși, de un primar care are în spate 16 ani de mandat și care are o rețea bine organizată la nivel  electoral și nu numai…

Cred că este vizibil pentru toată lumea că performanțele, dacă putem vorbi de performanțe, primarului Onțanu au scăzut din ce în ce mai mult. Așa cum ați spus și dumneavoastră acesta are 16 ani de mandat și, din păcate, pentru locuitorii sectorului 2, foarte multe lucruri schimbate în bine nu se văd. Ne lovim de deja celebrele cheltuieli marca Onțanu, cheltuieli populiste, cu excursii gratuite, cu manifestări de partid, cu muzică, fasole cu cârnați, concerte, toate din banii publici. Vorbim, de asemenea, de zeci de milioane de euro cheltuite pe panseluțe. Nu se vede o schimbare de esență în acest sector. Nu vedem o grijă, un respect, față de cheltuirea banului public. Onțanu rămâne același „tătuc” care se consideră mai presus de orice și care prin „mila” sa aruncă locuitorilor câte un ciolan cu fasole, un cârnat sau doi mici în Piața Obor.

Cred că în 2016 a venit vremea ca cetățenii să aleagă între două moduri de a face politică și administrație. Democrația  poate presupune, însă, și o alegere proastă. Deci tot timpul noi politicienii ne supunem dorinței electoratului. Cu toate acestea, eu în 2016 văd un pas foarte mare în sensul în care vom asista la prima competiție reală pe care va trebui să o ducă primarul Onțanu. Și spun acest lucru pentru că la ultimele alegeri primarul Onțanu a beneficiat de blaturi aproape pe față, având în fața sa candidați fără șanse, nesusținuți în mod real de partidele care îi propuneau. Practic, Onțanu a câștigat cursa candidând de unul singur.

Cred că o întrecere reală, o luptă a ideilor și a programelor, nu poate fi decât benefică pentru cetățenii sectorului 2.

Credeți că actualul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu, va avea o campanie deschisă, în care argumentele și proiectele vor fi dezbătute, față în față, cu ceilalți contracandidați?

Din experiența pe care a avem în privința gradului de combat al domnului Onțanu putem spune că dânsul va fugi de orice fel de confruntare pentru că are multe lucruri de ascuns. Dânsul este împopoțonat cu foarte multe grade, titluri, deși știm că toate, fără excepție, sunt luate în mod fals. Vorbim aici de titluri academice de pe internet, contra cost, de un doctorat plagiat condus de plagiatorul-șef, Gabriel Oprea. Toate aceste titluri de tinichea nu fac altceva decât să-i compenseze anumite frustrări. Domnul Onțanu fuge, se teme, de orice întâlnire, de orice dezbatere, neregizată de oamenii dânsului. Poate a venit vremea să dea piept și cu realitatea, cu întrebări incomode, privind cheltuirea nejustificată a banilor publici din sectorul 2, privind anumite retrocedări dubioase.

Mai mult, înțeleg că și în privința Arenei Naționale au fost emise autorizații în fals, două având același număr (?!).  Să nu uităm de cazul, extrem de trist, cu copilul Ionuț omorât de câini într-un parc din sectorul 2. Toate acestea în timp ce parcurile din sector sunt păzite pentru multe milioane de euro de o firmă a unui coleg de la UNPR a domnului Onțanu. Sunt foarte multe probleme cu care oamenii se confruntă, probleme grave, la care dânsul refuză să dea un răspuns.

Ca și cetățean al sectorului 2, vă spun că în ultimii doi ani Primăria Sectorului 2 a devenit un veritabil buncăr. Veți redeschide Primăria Sectorului 2 pentru cetățeni?

Este obligatoriu și aceasta va fi una dintre primele măsuri pe care o voi lua în calitate de primar al sectorului 2. Primăria Sectorului 2, angajații acestei Primării, trebuie să lucreze, exclusiv, pentru cetățeni. Și în niciun caz în beneficiul primarului sau al șefului de partid al primarului, în acest caz Gabriel Oprea. Se pare că domnul Oprea are biroul în cadrul Primăriei Sectorului 2, situație inadmisibilă, întâlnită, probabil, doar în Coreea de Nord.

Cum puteți, domnule Popescu, să-i convingeți pe cetățenii din acest sector, că sunteți adeptul unui altfel de management, că aveți soluțiile potrivite pentru a face din sectorul 2 un sector european?

Eu cred că este foarte important ca toți cetățenii din sector să meargă la vot în număr cât mai mare. Este foarte important, de asemenea, să studieze foarte bine toți candidații înscriși în cursă. Un vot dat în cunoștință de cauză este soluția potrivită. Doar în aceste condiții vor putea fi mai bine reprezentați.  Absenteismul la vot sau votul dat pe fugă, fără să te informezi în prealabil, nu mai vorbesc aici de votul dat pentru beneficii materiale, viciază foarte mult rezultatul și pot lăsa locul unei persoane neavenite să conducă destinele sectorului 2 pentru următorii patru ani și să administreze, până la urmă, banii publici, bani pe care fiecare dintre noi îi plătim, din truda noastră.

Vă dezavantajează desfășurarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin?

În general, se consideră că votul într-un singur tur avantajează primarii în funcție, indiferent de faptul că aceștia sunt de la PSD, PNL sau un alt partid. Dar să știți că și votul într-un singur tur nu ar mai fi o pavăză atât de mare pentru primarii în funcție dacă participarea la vot ar fi masivă. Dacă oamenii vor veni în număr mare la vot, sunt convins, că schimbarea primarilor în funcție, inclusiv în sectorul 2, ar fi posibilă și în cadrul unor alegeri cu un singur tur de scrutin. Eu sper, însă, că se va reveni la normalitate, iar primarii vor fi aleși în două tururi.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.