Roşia Montana, propusă pentru Lista Patrimoniului UNESCO

0
Patrimoniul din Roşia Montana se bucură începând de astăzi de recunoaşterea oficială din partea statului român a valorii sale excepţionale: localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Roşia Montană a fost clasată sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii, în ianuarie 2016.

Anunţul făcut public de pe pagina Ministerului Culturii vine după 6 ani de la solicitarea înaintată de societatea civila:

Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montana în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial” – se spune în anunţ.

Aceasta nu este doar un imens câştig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societăţii civile, a miilor de oameni din ţară şi din străinatate care au cerut salvarea Roşiei Montane, au ieşit în stradă cerând să nu fie distrusă natura şi cultura în favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior.

Procedural, Roşia Montana intră pe Lista Indicativă a României, urmând ca pentru susţinerea candidaturii să fie întocmit un amplu dosar care să includă scenariul economic de revitalizare a zonei şi pe cel de conservare a patrimoniului. La întocmirea dosarului vor contribui, de la nivel central şi local, ministere, societatea civilă şi comunitatea locala, care împreuna vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric şi dezvoltarea sa durabilă.

Decizia finala privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparţine UNESCO şi se va lua la Paris in baza acestui dosar.

Roşia Montană a fost clasată sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii, în ianuarie 2016.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.