Avioanele NATO vor apăra spațiul aerian al Bulgariei

0

Bulgaria, în deficit de avioane de luptă moderne, a autorizat vineri participarea aeronavelor NATO la apărarea spaţiului său aerian, printr-un amendament la legea apărării, relatează AFP.

„Apărarea spațiului aerian este realizată de către armata bulgară, autonom sau în comun cu forțe armate ale unor țări aliate”, arată acest amendament adoptat — cu 96 de voturi pentru, 34 împotrivă și 13 abțineri — după dezbateri intense.

NATO asigură deja apărarea aeriană a celor trei țări baltice. La începutul lunii septembrie, România a autorizat la rândul său — ca Bulgaria acum — ca avioane ale NATO să asigure protecția spațiului aerian, ”alături de aviația română”, reamintește AFP.

Opoziția socialistă și ultranaționalistă bulgară a contestat vehement amendamentul legislativ, calificându-l drept „un atentat la inviolabilitatea teritoriului național”, conform Agerpres.

Flota de avioane de luptă, învechită, nu dispune în prezent decât de patru avioane MiG-29 aflate în stare bună. În pofida unei opoziții puternice din partea Rusiei, Bulgaria a încheiat cu Polonia un acord de recondiționare în această țară a unor motoare de MiG-29, ceea ce ar permite ca la mijlocul lui 2016 să se ajungă la șase avioane operaționale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.