Coreea de Nord a plasat un satelit pe orbită. ONU reacționează!

Share:

Coreea de Nord a anunţat că a reușit să plaseze duminică un satelit pe orbită, după lansarea unei rachete în spaţiu. Acest lucru este considerat de o mare parte a comunității internaționale ca un test de rachetă balistică, informează AFP. Consiliul de Securitate al ONU se va întruni de urgenţă.

Consiliul de Securitate se va reuni de urgență, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunțat diplomați. Reuniunea, sub formă de consultări cu ușile închise, a fost cerută de Statele Unite și Japonia, membri ai Consiliului, și Coreea de Sud, notează AFP.

Japonia, Coreea de Sud, SUA, Franţa, Rusia, China condamnă gestul Coreei de Nord şi cer o reacţie dură şi imediată a comunităţii internaţionale sau prudenţă în abordarea chestiunii.

 Deşi lansarea rachetei nord-coreene are scopuri paşnice, după cum afirmă Coreea de Nord, alte naţiuni, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, văd în asta un test pentru lansarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în contextul recentei testări a bombei cu hidrogen, scrie CNN.

Un purtător de cuvânt al Centrului Strategic de Comandă al SUA, Martin O’Donnell, a declarat pentru CNN că pe orbita Pământului au fost detectate două obiecte noi.

Este vorba probabil despre satelitul nord-coreean Kwangmyongsong-4 şi o parte din racheta purtătoare (etapa a 3-a, cea care ajunge în spaţiu împreună cu obiectul purtat), a declarat David Wright, expert în controlul armelor.

Agenţia oficială de presă a Coreei de Nord a anunţat plasarea cu succes pe orbită a satelitului de observaţie Kwangmyongsong-4, rezultat al unui program de cinci ani de cercetare aerospaţială.

Racheta purtătoare Kwangmyongsong a fost lansată de la Centrul Spaţial Sohae, provincia Phyongan, la ora locală 09.00. Satelitul a intrat pe orbită după aproape 10 minute de la lansare, mai scrie agenţia nord-coreeană.

Satelitul va orbita Pământul la o altitudine de 500 de kilometri şi va înconjura planeta noastră în 95 de minute. Coreea de Nord susţine că aparatura instalată pe satelit are scopul de a observa Terra.

O prezentatoare a televiziunii oficiale a anunțat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis „plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4… pe orbită”.

Şi agenția de presă sud-coreeană Yonhap, care a citat un oficial militar din Coreea de Sud, a anunţat că racheta nord-coreeană cu rază lungă de acțiune lansată duminică se pare că a plasat un obiect pe orbită.

Ministerul sud-coreean al Apărării nu a putut confirma imediat informația, dar a declarat că urmărește traiectoria de zbor a rachetei pentru a determina dacă lansarea a fost un succes, notează Reuters.

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune duminică dimineață, în ciuda avertismentelor Statelor Unite și Coreii de Sud, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării, informează AFP.

Regimul cel mai închis din lume a avertizat marți cu privire la intenția sa de a lansa în curând o rachetă transportând un satelit. Coreea de Nord asigură că programul ei spațial are scopuri pur științifice, dar Statele Unite și aliații lor îl văd ca o acoperire a programului de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM), amintește France Presse.

Un test de rachete balistice ar reprezenta „un nou act destabilizator și provocator”, au avertizat președintele american Barack Obama și omologul său chinez Xi Jinping, vineri într-o convorbire telefonică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.