Efectele negative ale legii dării în plată

0

60% dintre clienți, în special tinerii, nu vor mai putea accesa un împrumut, pe fondul efectelor negative secundare ale Legii Dării în Plată, potrivit unei analize a BCR privind impactul acesteia la nivelul întregii piețe bancare.

Conform simulărilor financiare ale echipei de analiști ai BCR, considerând forma curentă a proiectului de lege, instituțiile financiar bancare vor fi nevoite să adopte măsuri prudențiale pentru a reduce riscul de credit și pentru a proteja fondurile deponenților și ale acționarilor, din care se acordă credite, informează Agerpres.

Astfel, analiștii BCR au modelat impactul unei creșteri medii a avansului la creditele ipotecare și imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudențial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienți.

Impactul identificat este negativ pe trei direcții majore. Una dintre consecințe ar fi contracția semnificativă a pieței ipotecare și imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentând circa 160.000 de clienți care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit.

O altă consecință ar fi că pentru un client mediu (incluzând familiile unde ambii soți sunt codebitori) va fi necesară o perioadă suplimentară cu 8 ani mai lungă pentru a economisi suficient pentru avansul unui credit pentru casă (simularea include inclusiv ajustarea în jos a prețurilor caselor și apartamentelor).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.