Ioan Neculaie, arestat preventiv pentru 30 de zile

0

Magistrații de la Curtea de Apel Braşov au decis, luni, ca milionarul Ioan Neculaie să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este cercetat pentru evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul se ridică la 40 de milioane de lei, potrivit România TV.

Judecătorii de la Curtea de Apel Brasov s-au pronunţat, luni dimineaţă, asupra contestaţiei procurorilor DNA la decizia Tribunalului, prin care Ioan Neculaie a fost pus sub control judiciar la sfârşitul lunii ianuarie. Solicitarea procurorilor a fost judecată vineri, dar pronunţarea a fost amânată pentru luni.

Afaceristul este cercetat pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani.
Procurorii au făcut la sfârşitul lunii ianuarie mai multe percheziții la sediile unor firme din Grupul Prescon S.A și la S.C Fotbal Club S.A, patronate de Ioan Neculaie, dar și la locuința sa din Brașov, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 40 de milioane de lei. După percheziții, Neculaie a fost reținut pentru 24 de ore, după care magistrații Tribunalului Brașov au hotărât ca să fie cercetat sub control judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, Vasile Bilinschi, în prezent şef al Oficiului pentru Jocuri de Noroc din ANAF, l-ar fi ajutat pe Ioan Neculaie „să dea o aparenţă de legalitate” operaţiunilor contabile pe care le făcea în cadrul firmelor sale.

Ioan Neculaie este patronul şi finanţatorul clubului FC Braşov din 1999. Clubul a intrat în insolvenţă din 4 martie 2015 şi în prezent se judecă planul de reorganizare a societăţii.

În noiembrie 2012, Neculaie a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit pe platforma fabricii de camioane Roman, în martie 2008.

Accidentul de muncă s-a petrecut în 6 martie 2008, când Florin Diţoiu, angajat al societăţii Prescon SA, în postul de mecanic, a murit după ce o parte a unui coş de fum care trebuia dezmembrat şi dat la fier vechi s-a prăbuşit peste el. În timp ce coşul de fum era secţionat de un sudor, o bucată din structură s-a prăbuşit peste muncitor şi l-a strivit. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au constatat, în urma verificărilor, că societatea nu avea nicio autorizaţie pentru dezafectarea coşului de fum respectiv şi nici nu erau îndeplinite măsurile legale privind protecţia şi siguranţa muncitorilor săi.

Şi în aprilie 2011, Ioan Neculaie a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de tulburare de posesie în forma participaţiei improprii, într-un caz legat de încălcarea proprietăţii omului de afaceri Ioan Olaru pe un teren din Poiana Braşov.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.