Premierul slovac anticipează destrămarea UE

0

Uniunea Europeană ori va reuși să aducă sub control migrația în acest an, ori se va prăbuși, a scris premierul slovac Robert Fico într-un articol publicat marți, relatează Reuters.

Premierul slovac Robert Fico este de părere că Uniunea Europeană se va prăbuși dacă nu va reuși să aducă sub control fenomenul migrației în acest an.

Fico are de multă vreme o poziție antiimigrație și a făcut din combaterea fluxului de migranți principala platformă a campaniei sale pentru alegerile parlamentare din Slovacia de la 5 martie. ‘Să treacă cu vederea tensiunea în creștere, nervozitatea și teama în rândul oamenilor din cauza faptului că UE nu are o soluție reală la criza migrației în timp ce valul de migrație continuă… ar putea avea consecințe catastrofale’, a scris Fico în cotidianul Hospodarske Noviny.
‘Că ne place sau nu acest lucru, 2016 va fi anul în care UE ori va aduce sub control criza migrației, ori se va prăbuși’, a adăugat el.

Robert Fico a pledat pentru întărirea protecției frontaliere în UE, iar guvernul său a înaintat o acțiune la Curtea de Justiție a UE împotriva deciziei blocului comunitar de a redistribui 160.000 de solicitanți de azil între țările membre.

El a legat afluxul de migranți în blocul comunitar de atacurile teroriste din noiembrie de la Paris și de violențele din noaptea de Revelion de la Koln și a apreciat că multiculturalismul este ‘o ficțiune’.

Declarațiile lui Fico au loc înainte de întâlnirea de săptămâna viitoare a Grupului de la Vișegrad și de summitul UE care va avea pe agendă criza migrației. Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia au adoptat împreună o poziție mai inflexibilă în chestiunea migrației, în dezacord cu statele vestice ale UE. Majoritatea migranților se îndreaptă spre țări mai bogate precum Germania, așa că numărul celor care solicită azil în statele Europei centrale este scăzut, notează Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.