Manifestări dedicate lui Brâncuși, în februarie la Târgu Jiu

Share:

O primă serie de manifestări dedicate sculptorului român Constantin Brâncuși se va desfășura, în perioada 18 – 20 februarie, la Târgu Jiu, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea artistului.

Derulat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, programul se deschide joi, 18 februarie, cu vernisajul expoziției naționale de grup „Desenul post-Brâncuși” a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis miercuri Agerpres, pe 19 februarie, de la ora 10,00, la Casa-muzeu „Constantin Brâncuși” din satul Hobița va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul artistic „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, de formația de naiști condusă de prof. Dumitru Pasăre (care a concertat alături de Gheorghe Zamfir și Andre Rieu în spectacolele de la București și din străinătate), precum și grupuri de elevi de la colegii și licee din Târgu Jiu și comuna Peștișani.

În aceeași zi, la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu vor fi deschise „Colocviile Brâncuși”, care vor reuni personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări. În cadrul programului vor avea loc: simpozionul științific cu tema „Brâncuși — materie și idee”; prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncușian de către Institutul Național de Cercetări în Optoelectronică București; lansarea revistei Brâncuși, serie nouă, și a numărului 33 al revistei Confesiuni, revistă de cultură a Centrului Brâncuși.

Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu va găzdui, de la ora 15,00, ședința solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, închinată sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, urmată de Gala Brâncuși, în cadrul căreia vor susține recitaluri actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul Național Craiova și pianistul Florin Berculescu. Cu această ocazie, va fi prezentat proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Ștefan, proiect destinat să pună în valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.

De la ora 17,30, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” va avea loc vernisajul expoziției de sculptură „Absențe încercuite” a artistului Maxim Dumitraș, care va fi prezentată de criticul Pavel Șușară.

Seara se va încheia cu concertul extraordinar „Brâncuși și bucuria muzicii”, susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcașu și ansamblul „Doina Gorjului”, de la ora 20,00, la Complexul Anna Events — Insulița Jiului.

Sâmbătă, 20 februarie, „Colocviile Brâncuși” vor continua la Universitate cu prelegeri și dezbateri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.