Marcel Iureș, cel mai hollywoodian actor român

Share:

Actorul Marcel Iureş este invitatul Mirelei Nagâţ la Interviurile Telejurnalului.

Marcel Iureş este cel mai hollywoodian actor român şi omul din spatele Teatrului Act, primul teatru independent din România, pe care îl conduce de 18 ani.

S-a născut la Băileşti, locul de baştină al unui alt mare actor român, Amza Pellea.

La Teatrul Act, actorul a jucat, în ultimul timp, personaje precum Ivan Turbincă şi Moromete.  “Mi-a fost frică să joc Moromete, voiam să joc Cocoşilă. […] E primul volum din Moromete şi conţine o realitate în care, iată, trăim”, mărturiseşte actorul.

Marcel Iureş are o carieră internaţională binecunoscută – a jucat alături de actori faimoşi de la Hollywood.

De ce nu s-a concentrat asupra carierei sale internaţionale?

„Am măsurat distanţa de la Băileşti, din România până în Los Angeles, şi m-a luat frica. Vorba bunică-mii: Mai aproape nu ţi-ai găsit şi tu de lucru?”, spune actorul.

În plus, preferă să joace în limba română. „Am o limită de anvergură a penajului. Asta ţine de limbă. Eu trăiesc în limba română. Ca actor, am un singur instrument: limba. Aminoacizii mei se combină pe limba română”, spune Marcel Iureş.

Actorul vorbeşte şi despre una dintre fricile sale: aceea de a merge cu avionul, dar şi despre felul în care îşi alege rolurile: „Îmi permit luxul de a zice NU, pentru că nu sunt în sistem. Nu sunt înnebunit că filmul în care sunt eu sau aş putea fi are cote de încasare formidabile. Fac de drag, de plăcere, de intuiţie. Citesc relaxat, zic dacă îmi place, dacă nu-mi place. Nu-mi place să zbor cu avionul. Şi atunci nu mă duc în America. […] Prefer Europa.”

„Noi trăim într-o ficţiune: vrem mai mult, vrem să depăşim, vrem să facem mai repede, să facem ca nimeni altul, când noi abia putem să facem ca noi înşine”, spune Marcel Iureş, despre lumea în care trăim.

Urmăriţi interviul integral în secţiunea VIDEO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.