Partidele vor cheltui 500 de milioane de euro în campanie!

Share:
Cu datorii de milioane de euro, partidele caută surse de finanţare pentru campania electorală. Oamenii de afaceri nu se mai înghesuie să facă donaţii, iar membrii de partid nu şi plătesc cotizaţiile. Este un blocaj care îi obligă pe politicieni să ia în calcul alte variante de finanţare. Acum vor să transforme subvenţiile primite de la bugetul de stat în garanţii pentru împrumuturi la bănci.

Noua lege a finanţării partidelor permite partidelor şi propriilor candidaţi să obţină împrumuturi de la persoane fizice şi juridice, pentru a-şi face campanii electorale. În plus, cheltuielile făcute în campanie vor putea fi decontate de partidele şi alianţele care obţin peste 3% la alegeri.

Un împrumut de la bancă era cea mai simplă soluţie. Însă valul de creditori şi de acţiuni în instanţă a pus în gardă băncile.

Victor Ponta a lăsat PSD cu o datorie de 32 de milioane de lei. 25 trebuie plătite în termen de un an. PNL şi fostul PDL au avut de plătit datorii similare anul trecut.

Pentru a garanta finanţarea, partidele se vor folosi însă de banii primiţi de la bugetul de stat, avertizează specialiştii. Trezorierul PSD spune că soluţia a apărut în urma discuţiilor purtate cu băncile. Mircea Drăghici spune că, peste un an, noul Parlament va forma o nouă comisie de cod electoral care să nu mai aducă partidele politice în situaţii-limită, la capitolul bani.

Pentru cele două campanii electorale din acest an, partidele politice vor cheltui peste 500 de milioane de euro, estimează Institutul pentru Politici Publice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.