Totul despre virusul Zika

0

La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență a sănătății publice mondiale, din cauza extinderii rapide și necontrolate a virusului Zika (ultima stare de urgență de acest fel a fost din cauza virusului Ebola). 

Motivul acestei alarmări e faptul că virusul Zika se răspândește în mod exploziv în America Centrală și de Sud. Nu e deloc plăcut să auzim cuvintele „virus”, „urgență” și „răspândește” în același context. Din păcate, în momemtul de față se cunosc foarte puține detalii despre acest virus, iar oamenii de știință încearcă să afle cât mai mult, în cel mai scurt timp posibil.

Virusul s-a descoperit relativ recent, în Uganda, în anul 1947, numele fiindu-i atribuit după pădurea Zika, unde s-a descoperit. Virusul Zika, alături de virusul febrei dengue şi cel al febrei galbene aparţin aceleiaşi familii – Flaviviridae. Până recent, s-a crezut că virusul Zika este aproape inofensiv față de oameni deoarece, o infecție cu acesta poate să genereze în cel mai rău caz o serie de simptome asemănătoare unei răceli ușoare.

Virusul Zika se răspândește prin înţepăturile ţânţarilor Aedes aegypti şi ale ţânţarilor tigru (Aedes albopictus).

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.