UGIR-1903 a semnat un acord de parteneriat cu Clubul de Export București-Brașov-Bavaria

Domnule Cezar Ioan Corâci, în calitate de președinte al UGIR-1903, ați semnat recent un acord de parteneriat cu Clubul de Export București-Brașov-Bavaria. Cât de important este acest parteneriat pentru dezvoltarea relațiilor și a schimburilor economice dintre România și Bavaria și implicit dintre România și Germania?

Pe linia dezvoltării parteneriatelor economice care sunt, în mod cert, foarte importante, atât pentru Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR-1903 ), cât și pentru economia românească, am avut plăcerea să semnez în numele colegilor mei și în prezența unor personalități importante din UGIR-1903 un acord de parteneriat cu Clubul de Export București-Brașov- Bavaria, omologul Clubului de Export Bavaria din România. Este evident că scopul acestui parteneriat este acela de a contribui la dezvoltarea relațiilor și a schimburilor economice dintre România și Bavaria, atât în ceea ce privește schimburile comerciale directe, cât și în privința investițiilor. Există și câteva caracteristici speciale în care cred că UGIR-1903 își poate aduce contribuția, caracteristici ale schimburilor comerciale dintre România și Germania.

Să nu uităm că aici a existat o comunitate germană destul de numeroasă, pentru că la o țară de 20 de milioane de locuitori, jumătate de milion de sași, cât erau în 1990, reprezentau o minoritate foarte importantă, de fapt a doua minoritate națională după cea maghiară din România.

Această realitate a evidențiat un lucru bun, dar a avut, de asemenea, și o parte negativă. Faptul că guvernele statului român, cei care au condus destinele României, nu au reușit să convingă o mai mare parte a acestei comunități să nu emigreze și să-și păstreze proprietățile din România a fost un lucru foarte rău.

Totuși am văzut că mulți dintre aceștia se reîntorc în România pentru a demara afaceri importante?

Este foarte corect. Faptul că o foarte mare parte dintre acești oameni se reîntorc, după cum ați văzut la lansarea oficială a acestui parteneriat, și își desfășoară afaceri de succes în România, este un lucru foarte bun, dar insuficient. De ce spun asta? Dacă vă veți uita la o reprezentare teritorială a investițiilor germane și austriece din România veți vedea că ele sunt, în mod special, în zonele tradiționale, din care au emigrat cândva sașii, și mă refer aici la județele Sibiu și Brașov, în general partea de sud-est a Transilvaniei. Cred că potențialul relației economice dintre Germania, care este motorul economic al Europei, și România este foarte mare. Nu am uitat acest lucru, pentru că noi avem, în nordul țării, o filială foarte puternică în care sunt foarte dezvoltate schimburile cu Germania. De exemplu, județul Bistrița-Năsăud este unul dintre județele în care sunt investiții germane importante.

Ce lipsește, domnule Corâci, pentru a câștiga încrederea investitorilor străini, fie ei bavarezi, germani sau din altă țară?

Ceea ce lipsește este cunoașterea realităților mediului economic și de afaceri din România. În consecință, trebuie să punem la aceeași masă oameni cu interese comune din România și alte zone, în afara celor care sunt foarte bine cunoscute de capitalul german, cu cele din Germania și în mod special Bavaria. Dacă vom reuși acest lucru, vom contribui la dezvoltarea substanțială a schimburilor comerciale.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.